Pregovori Kube i SAD-a iza zatvorenih vrata

Odnosi između dvije zemlje prekinuti prije više od 50 godina (EPA)

Američke i kubanske diplomate nastavile su u Havani iza zatvorenih vrata pregovore kojima je cilj uspostavljanje diplomatskih odnosa i ponovno otvaranje ambasada.

Najviša američka diplomatska predstavnica za Latinsku Ameriku Roberta Jacobson sastala se sa Josefinom Vidal, najvišom kubanskom diplomatkinjom za američka pitanja.

Prethodno su održane dvije runde pregovora – prvo u Havani, a potom u Washingtonu, podsjetila je agencija AP.

‘Postignut napredak’

Obje strane su saopćile da je tokom prethodnih pregovora u Washingtonu 27. februara postignut napredak u cilju uspostavljanja diplomatskih odnosa prekinutih prije više od 50 godina, ali su istovremeno upozorile da razlike ostaju.

Uoči najnovije runde pregovora, State Department je saopćio da je “u interesu obje zemlje da ponovno uspostave diplomatske odnose i otvore ambasade”, navodi agencija Tanjug.

Američki predsjednik Barak Obama i kubanski lider Raul Castro iznenadili su svjetsku javnost u decembru prošle godine odlukom da obnove odnose nakon više od pola stoljeća.

Obama je u nedavnom intervjuu za Reuters izrazio nadu da će Amerika otvoriti ambasadu na Kubi do Samita države zapadne hemisfere, sredinom aprila u Panami.

Američki predsjednik je, ipak, naglasio da će biti potrebno više vremena za ostvarivanje normalnih odnosa sa Kubom nakon prekida više od pola stoljeća, jer “još ima mnogo posla da se obavi”.

Izvor: Agencije