Pregovori makedonskih stranaka o izborima

Radne grupe četiri političke stranke u Makedoniji: VMRO-DPMNE, Socijaldemokratske stranke Makedonije, Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca, sjele su za pregovarački stol.

Na osnovu bilješki evropskih stručnjaka, na dnevnom redu su reforme izborne regulative.

Jedno od glavnih pitanja je čišćenje biračkog spiska od nepostojećih birača. Neslužbeno, govori se o dva modela provjeravanja spiska – prvi je aktivna registracija birača, a drugi je takozvani model od “vrata do vrata”.

Govori se da je rok od osam mjeseci do održavanja prijevremenih izbora prekratak za provođenje spomenutih modela, pa je moguće i formiranje ad-hoc tijela, koje bi upoređivanjem podataka nekoliko institucija, napravilo izmjene u spisku.

Autonomnost specijalnog tužitelja

U fokusu radnih grupa trebale bi biti zakonske izmjene kojima bi se osigurala potpuna autonomija budućeg specijalnog tužitelja, izvještava Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere, koja dodaje da je to nova institucija dogovorena političkim dijalogom, koji je bio zaokružen sredinom prošlog mjeseca.

“Tada je dogovoreno da se trideset i jedan opozicioni poslanik, što predstavlja četvrtinu parlamentarnog sistema, prvog septembra vrati u Sobranje i podrži nova zakonska rešenja. Time bi bio prekinut bojkot opozicije, koja nakon izbora u aprilu 2014. nikad nije ušla u parlament odbijajući da prizna rezultate izbora za koje tvrdi da su nefer i nedemokratski”, izvijestila je Smilevska.

Pojedini analitičari smatraju da je zbog kratkih rokova moguće da se dogovore načelna i nekvalitetna rješenja. Međutim, iz međunarodne zajednice kažu da pažljivo prate provođenje obaveza koje su partije preuzele na sebe i da će biti veoma važno da pokažu iskrenu političku volju i konstruktivnost.

“Prema dogovoru od 15. jula u kojem su, osim predstavnika četiri najveće partije, učestvovali i predstavnici Evropske unije i SAD-a, prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji trebalo bi da budu održani krajem aprila sledeće godine”, podsjeća Smilevska.

Do tada bi trebalo da budu prevaziđene primjedbe ekspertskog tima EU-a u više oblasti, a to su: mediji, pravosuđe i rad sigurnosnih službi.

Izvor: Al Jazeera