Pregovori o koaliciji prozapadnog bloka u Ukrajini

Prema preliminarnim rezultatima izvanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, vodi stranka aktualnog premijera Arsenija Jacenjuka, a prati je blok koji predvodi sadašnji predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Već su krenuli koalicijski pregovori o formiranju proeuropske većine u parlamentu i to u trenutku dok je istok države i dalje pod kontrolom proruskih separatista.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Na osnovu 65 posto prebrojanih glasova, vodi Narodni front premijera Jacenjuka s 21,5 posto, a odmah iza njega je blok predsjednika Porošenka s tek 0,1 posto manje glasova.

“Iako su osvojili najviše glasova, to ne znači da će Narodni front imati i najviše zastupnika u parlamentu. Od 450 zastupnika, polovica se bira sa zajedničkih, a druga polovica s pojedinačnih lista, pa tako Porošenkov blok trenutačno ima 127 zastupnika, a Narodni front 80 mandata”, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Javlja i kako je, po zakonu, potrebno 30 dana za formiranje nove vlade, no izvjesno je da će ona biti formirana znatno ranije jer je čekaju teški problemi, prije svega velika gospodarska kriza i što skorije okončanje sukoba na istoku države.

“Iako su Porošenko i Jacenjuk potvrdili da idu u formiranje koalicije, nemaju dovoljno mandata za formiranje vlade, pa će im trebati suradnja sa strankama na istoj platformi. Večeras je stigla potvrda da se u koalicijske pregovore uključila i lista Sampomoć”, javlja Čorkalo.

Potvrda Porošenkovog utjecaja

Od potencijalnih koalicijskih partnera, izborni prag prelazi stranka Domovina bivše premijerke Julije Timošenko te lista Samopomoć sastavljena uglavnom od aktivista s Majdana.

Za Porošenkov blok rezultat je potvrda proeuropske Ukrajine, ali i njegove pobjede na predsjedničkim izborima.

“Očit je signal birača da žele proeuropsku koaliciju na bazi bloka Petra Porošenka i Narodnog fronta. Želim ponoviti da sve stranke koje su sudjelovale na Majdanu trebaju biti pozvane da budu dio koalicije. Domovina, Sloboda i Samopomoć aktivno će sudjelovati u konzultacijama oko koalicije”, najavio je Jurij Lucenko iz Porošenkovog bloka.

Čorkalo o koalicijskim pregovorima u Ukrajini

Pregovori o koaliciji već traju, a iz bloka aktualnog predsjednika Ukrajine najavljuju i skoro predstavljanje prvog nacrta koalicijskog sporazuma.

“Nećemo razgovarati o podjeli fotelja, jer bi to nakon revolucije bilo nemoralno. Najprije na principijelnom nivou, potom suglasje oko reformi, a potom i o ljudima”, dodaje Lucenko.

Konačni dogovor mogao bibiti postignut za desetak dana, kada se očekuju i konačni službeni rezultati.

Politički komentator Oleg Bazarov smatra da odnos snaga sugerira buduću stabilnu vladu.

“Vjerujem da će budući Parlament i vlada biti stabilni, jer za stanovništvo bi u suprotnom sve ostalo bilo riskantno. Vjerujem da će postojati konstatni pritisak na buduću vlast i neće imati izbora nego držati stabilnost”, kaže Bazarov.

Rusija će priznati rezultate

Izbori su bili pod povećalom Europske unije, a šef delegacije Europskog Parlamenta Andrej Plenković smatra kako je Ukrajina “položila test”.

Rijetki glasali na istoku Ukrajine

“Mislim da u situaciji u kakvoj se nalazi Ukrajina nije bilo poteškoća. Siguran sam da su Ukrajinci izabrali reforme, europski put, put mira i bitno je da ih EU u tome podržava”, smatra Plenković.

Podrška Unije Ukrajini će biti od velikog značaja u provedbi reformi i uspostavi mira u trenutku dok na istoku Ukrajine i dalje traju sukobi.

Dominacija prozapadnih snaga u parlamentu, koji broji 450 zastupnika, predstavlja snažan zaokret u odnosu na dosadašnji sastav Parlamenta, izabran 2012. godine, u kojem su većinu imale proruske snage.

Zbog nemogućnosti održavanja izbora u nekim područjima pod kontrolom proruskih separatista, neće biti popunjena sva zastupnička mjesta.

Izbori nisu održani na Krimu, poluotoku na Crnom moru, koji je Rusija anektirala u ožujku.

“Nije se glasalo u 15 okruga, ali je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao da će Rusija priznati rezultate ukrajinskih izbora, iako se nije glasalo na područjima pod kontrolom proruskih snaga”, javlja Čorkalo.

Izvor: Al Jazeera i agencije