Pregovori o Libiji ponovo odgođeni

Stotine civila u Libiji ubijeno je u borbama od augusta (AFP)

Novi krug mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda čiji je cilj okončati političku krizu u Libiji ponovo je odgođen i neće biti održan početkom ove sedmice kao što je bilo planirano, saopćili su diplomatski izvori.

Iz UN-a su planirali održati drugi krug pregovora u ponedjeljak, ali je već ranije kazano da sukobi potkopavaju njegove napore.

Dvije žrtve u napadu na tanker

Dva člana posade su poginula kada je neidentificirani vojni avion bombardirao tanker pod liberijskom zastavom ukotvljen u libijskoj luci Derna, saopćila je u ponedjeljak grčka obalska straža.
Tanker, vlasništvo grčke kompanije, nosio je 12.600 tona sirove nafte i na njemu je bilo 26 članova posade, prenio je Reuters.
U napadu su povrijeđena dva člana posade, saopćila je obalska straža.
Drugi detalji nisu saopćeni.

“Konsultacije o održavanju drugog kruga dijaloga nastavljaju se sa stranama kako bi se postigao dogovor o vremenu i mjestu. Dakle, ne u ponedjeljak”, rekao je jedan diplomatski izvor kasno navečer u nedjelju za Reuters.

Za sada nije poznato hoće li, i kada, biti održan novi krug pregovora.

Francuski predsjednik Francois Hollande odbacio je u ponedjeljak ideju o francuskoj vojnoj intervenciji u Libiji, ocijenivši ponovo da je “na međunarodnoj zajednici da preuzme svoju odgovornost” u ovoj zemlji.

“Francuska neće intervenirati u Libiji, jer je na međunarodnoj zajednici da preuzme odgovornost, a ona za sada treba djelovati tako da može doći do političkog dijaloga i uspostavljanja reda”, izjavio je Hollande za France Inter.

Strah od građanskog rata

Više država u regiji, Niger i Čad posebno, ocijenilo je nedavno da je “neophodna” međunarodna vojna intervencija u Libiji, u kojoj vlada nasilje i koja bi mogla potonuti u haos.

Na pitanje da li bi Francuska mogla učestvovati u eventualnoj intervenciji NATO-a, Hollande je odgovorio da trenutno takav pravac nije u igri.

Svjetske sile strahuju da bi libijski sukob mogao dovesti do građanskog rata, budući da se bivše pobunjeničke grupe koje su pomogle da se 2011. godine svrgne bivši vođa Muammar Gaddafi bore za vlast i podjelu ogromnih rezervi nafte.

Stotine civila u Libiji ubijeno je u borbama od avgusta, saopćio je UN, upozoravajući komandante oružanih grupa da bi se mogli suočiti sa suđenjima za ratne zločine.

Sukob je raselio blizu 120.000 osoba, kaže se u zajedničkom izvještaju ureda UN-a za ljudska prava i UN-ove misije u Libiji.

Izvor: Agencije