Pregovori o novom reaktoru u Bugarskoj

Elektrana Kozloduj sada ima dva sovjetska reaktora snage po 1.000 megawata (EPA)

Bugarska Vlada je državnoj energetskoj kompaniji Bulgarian Energy Holding dozvolila da počne pregovore s japanskom kompanijom Toshiba o izgradnji novog reaktora u nuklearnoj elektrani Kozloduj, prenose agencije.

Bugarska je jedna od rijetkih članica Evropske unije koja poslije nesreće u japanskoj Fukushimi 2011. godine planira novi nuklearni reaktor, javio je Reuters, podsjećajući na to da je Njemačka, poslije havarije u Japanu prije tri godine, odlučila postepeno zatvoriti sve svoje nuklearne reaktore.

Bugarska planira izgraditi još jedan reaktor snage 1.000 do 1.200 megawata, a trebala bi ga isporučiti američka kompanija Westinghouse, koja radi u sastavu Toshibe.

Ministar energetike Bugarske Dragomir Stojnev rekao je, prenosi Reuters, kako američka tehnologija ispunjava najviše sigurnosne standarde i pomaže Bugarskoj da proširi svoju nuklearnu energetsku bazu.

Dva sovjetska reaktora

Elektrana Kozloduj sada ima dva sovjetska reaktora snage po 1.000 megawata.

Pregovori s Toshibom bi, prema Stojnevu, trebali biti završeni do septembra 2014. godine.

Firma bi u finansiranju novog reaktora mogla učestvovati sa 30 posto, a očekuje se da osigura i preostala sredstva za projekat pozajmicama od američke Eksimbanke i Japanske banke za međunarodnu saradnju, dodao je ministar.

Izvori iz stručnih krugova procjenjuju ukupne troškove za novi reaktor na osam milijardi dolara.

Izvor: Agencije