Pregovori o štedišama Ljubljanske banke

U Otočcu, nedaleko od Novog Mesta u Sloveniji, prvi su put za isti sto sjeli slovenski finansijski ekspert, bivši guverner Banke Slovenije France Arhar i Zdravko Rogić, bivši viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB).

Njihov zadatak je da što prije pronađu odgovor na pitanje da li je i koliko Slovenija u ime Ljubljanske banke dužna hrvatskim bankama.

Vlade dviju zemalja u julu imenovale su ih sa zadatkom da ponude moguća rješenja.

“Već prilikom dolaska bilo je jasno da Arhar i Rogić još neće dati rješenje. Na Otočec su došli očito dobro raspoloženi”, izvještava Katarina Drlja, novinarka Al Jazeere.

Potreban kompromis

Ono što dvije države ponovno razdvaja pokušat će riješiti prijateljskim tonom.

Iako Arhar pri ulasku u dvorac prednost daje Rogiću, kako kaže hrvatski stručnjak, za rješenje će biti potreban kompromis.

Rogić objašnjava: “S jedne strane postoje potraživanja, s druge strane postoje dugovanja. Treba se naći negdje na sredini. Ono što Hrvatska na neki način traži, to je da se priznaju normalne obveze u pravnoj državi koje ima matična banka prema filijali.”

Idealno rješenje moglo bi biti samo jednostrano, a cilj prvog u nizu njihovih susreta ipak je najprije pregled stanja.

Arhar kaže: “Možete doći odjednom s rješenjem, ali to bi bilo crno-bijelo. Kažeš monetarni numinalizam, daj mi toliko i gotovo, amen, ali oprostite, ako bi to moglo biti, stvari bi riješene ili bi se situacija u jednoj i drugoj državi odvijala potpuno drugačije.”

I da bi riješile 21 godinu star problem, obje su strane prvi put sjele za isti stol.

Rogić kaže da im je mandat bio da pokušaju naći rješenje za tzv. prenesenu štednju.

To je onaj dio štednje koju su građani prenijeli, štediše, filijali Ljubljanske banke u Zagrebu na hrvatske banke koja je poslije finansirala hrvatske državljane, tj. porezni obveznici kroz proračun, podsjeća on.

Novi susret za 14 dana

Radi se, dakle, o onim novcima koje je Hrvatska vratila tom određenom broju štediša i za koje smatra da ih Slovenija, kao vlasnica Ljubljanske banke, mora vratiti.

Arhar podsjeća da je situacija bila jednostavna, da bi se rješenje pronašlo već u Bečkom ugovoru o sukcesiji iz juna 2001. godine.

I dok će se oba stručnjaka idući put na Otočcu susresti za 14 dana, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Slovenija upravo u teškoj ekonomskoj, finansijskoj krizi.

“Očekivano, rješenja još nema. No, prema riječima slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, rješenje se očekuje što prije. Svakako do kraja ove godine. I, kako nam je rekao u nedavnom intervjuu, što god Arhar i Rogić odluče, to će poštovati. I nakon toga započeti s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom (EU)”, izvještava Drlja.

Izvor: Al Jazeera