Pregovori o vanrednim izborima u Makedoniji

Premijer Gruevski treba do kraja godine podnijeti ostavku, a nova vlada će biti formirana do 15. januara 2016. (AP)

Predstavnici stranačkih radnih grupa u Makedoniji danas će razgovarati o izbornom zakonodavstvu uz posredovanje belgijskog eksperta Petera van Hovita.

U pregovorima će učestvovati predstavnici četiri najjače političke formacije u državi – po dvije iz makedonskog i albanskog političkog korpusa, koji su krajem protekle sedmice održali neformalni sastanak.

Neformalnom sastanku, na kojem je razgovarano o izbornom zakonu i biračkom spisku, prisustvovali su eksperti OSCE-a, nevladinih organizacija „Most“ i „Civil“, kao i predstavnici makedonskog Ministarstva pravde.

Radne grupe trebaju se posvetiti primjeni dogovora iz izlazak političke krize, koji su lideri četiri najjače političke stranke postigli uz posredovanje međunarodne zajednice.

Prijevremeni parlametnarni izbori u Makedoniji će, prema tom dogovoru, biti održani 24. aprila 2016. godine.

Izlaz iz krize

Zajednički susret vođa najvećih političkih partija u Makedoniji s komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom o dogovoru za izlaz iz političke krize završen je u kasnim satima iza ponoći 15. jula.

Nakon dugih pregovora postignut je dogovor s kojim se očekuje da Makedonija izađe iz višemjesečne političke krize.

Lider opozicije Zoran Zaev je u obraćanju novinarima nakon pregovora kazao da je dogovoreno da premijer Nikola Gruevski podnese do kraja godine ostavku, a da će nova vlada biti formirana do 15. januara 2016. Dodao je da će njegov Socijaldemokratski savez preuzeti pet ministarstava.

Premijer Gruevski je u obraćanju potvrdio termin izbora, kazavši da je politička kriza u Makedoniji riješena. Pojasnio je da će se skladu s dogovorom Vlada povući 100 dana prije izbora i da će biti formirana „vlada za provođenje izbora“.

Bit će izabran i novi javni tužilac uz saglasnost sve četiri partije, a koji će ispitati aferu prisluškivanja, kazao je Gruevski.

Izvor: Al Jazeera i agencije