Pregovori vlasti i opozicije u Bahreinu

U Bahreinu se održavaju pregovori, čiji je cilj okončanje političke krize, ali problemi su se pojavili već prije početka sastanka. Naime, opozicione frakcije nisu se uspjele dogovoriti o ciljevima cijelog procesa.

Prošle su skoro dvije godine od početka ustanka u Bahreinu. Demonstranti su se tada okupili oko čuvenog spomenika na kružnom toku i zahtijevali da Vlada provede reforme.

Masovne demonstracije nasilno su okončane, a spomenik je srušen, ali nemiri su nastavljeni manjim protestima, koji su sve češći kako se približava godišnjica ustanka, 14. februara.

Bilo je više pokušaja organiziranja pregovora između Al-Wefaqa, najveće opozicione grupe koju čine šiiti i sunitskog vodstva Bahreina, ali do sada nije bilo uspjeha.

Suvisli dijalog

Kralj Hamad bin Isa Al-Khalifa nedavno je pozvao na nove razgovore. Međutim, Al-Wefaq je odgovorio da će se vratiti za sto samo ako je riječ o, kako je rekao, “suvislom dijalogu”.

Teme nedjeljnih razgovora su, između ostalog, pravda, ljudska prava i posljedice protesta. Ali, još nije sigurno da li će frakcije uspjeti premostiti razlike.

Opozicija želi uspostavljanje ustavne monarhije i premijera kojeg će birati građani. Kažu da bi o svakom prijedlogu trebalo provesti referendum, a ne podnijeti ga kralju kako bi donio odluku.

A tu je i pitanje nasilja protiv demonstranata. Međunarodne grupe za ljudska prava kažu da je više od 80 osoba ubijeno na protestima. Deseci su uhapšeni i osuđeni, a pojavile su se i optužbe da su ih pripadnici snaga sigurnosti mučili.

Vlada tvrdi da je usvojila preporuke nezavisne komisije o upotrebi prekomjerne sile protiv demonstranata, ali mnogi građani su skeptični.

I dalje smatraju da je izlazak na ulice jedini način da u Bahreinu dođe do istinskih promjena.

Izvor: Al Jazeera