Prekid u radu mreže Visa izazvao haos u platnom prometu

U bankama i na bankomatima se tokom dana mogao podići novac, ali se sada strahuje kako će biti problema i redova na bankomatima tokom vikenda (EPA)

Kartična mreža plaćanja Visa danas je doživjela blokadu u Velikoj Britaniji i širom Evrope, izazvavši haos jer transakcije ili nisu mogle biti realizirane ili su odbijane, javljaju mediji.

Kako Guardian prenosi, iz kompanije su potvrdili kako je riječ o prekidu rada, te kako istražuju uzroke.

Sam opseg prekida rada nije još poznat, premda korisnici Vise iz cijele Evrope preko društvenih mreža navode kako im nije prihvaćeno plaćanje u prodavnicama i benzinskim pumpama.

U saopćenju Vise se navodi: “Visa trenutno ima poremećaj u pružanju usluga. Ovaj incident sprečava realizaciju i obradu nekih transakcija u Evropi. Istražujemo uzroke i trudimo se da čim prije riješimo ovu situaciju“, prenose agencije.

Brige pred vikend

Iz Mastercarda navode kako njihova mreža plaćanja radi normalno.

„Nismo registrirali ništa van normalnog stanja na našoj mreži“, istakao je glasnogovornik ove kompanije.

Brojni prodavači u Velikoj Britaniji navode kako imaju problema sa realizacijom kupoprodaje, te kako se izvinjavaju kupcima koji napuštaju njihove prodavnice.

U bankama i na bankomatima se tokom dana mogao podići novac, ali se sada strahuje kako će biti problema i redova na bankomatima tokom vikenda.

Izvor: Agencije