Prekid vatre u Jemenu uoči pregovora

Pokret Husi, koji podržava Iran, na meti je koalicije koju predvodi Saudijska Arabija (EPA)

Sedmodnevni prekid vatre u Jemenu počeo je u ponedjeljak, dan uoči pregovora u Švicarskoj pod okriljem Ujedinjenih naroda, saopćili su zvaničnici obje strane sukoba.

Jemenski ministar vanjskih poslova Abdel-Malek al-Mekhlafi, koji će na pregovorima voditi delegaciju predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija, rekao je da će borbe prestati 14. decembra navečer.

“Idemo na pregovore s ozbiljnim namjerama i nadamo se da će druga strana to poštivati”, rekao je novinskoj agenciji Reuters.

Glasnogovornik pokreta Husi, koji uživa podršku Irana, potvrdio je dogovor o prestanku neprijateljskih djelovanja.

“Na osnovu dogovora, napadi će biti obustavljeni 14. ovog mjeseca,” rekao je Muhamed Abdul-Salam na konferenciji za novinare u glavnom gradu Sana'i.

Hiljade poginulih 

Najmanje 44 osobe poginule su u zračnim udarima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, kao i borbama pobunjenika i snaga lojalnih vladi u Jemenu uoči mogućeg primirja, saopćili su u nedjelju vojni i bolnički izvori.

Vojna intervencija koalicije koju predvodi Saudijska Arabija nije uspjela potisnuti pobunjenike iz redova šiitskog plemena Husi, koji i dalje drži pod kontrolom jemensku prijestolnicu Sana'u, dok jemenska vlada u egzilu i dalje funkcionira iz Adena.

Provladine snage, uz podršku koalicije predvođene Saudijcima, protjerale su šiitske pobunjenike iz tog grada početkom ove godine.

Pokret Husi, koji podržava Iran, na meti je koalicije od marta, od kada je poginulo 6.000 ljudi u Jemenu, a polovina su civili, navodi UN.

U međuvremenu, lokalni ogranak Al-Kaide koristi haos u Jemenu kako bi osvojio teritoriju na jugu i istoku zemlje te bilježi rastuće prisustvo u Adenu.

Izvor: Agencije