Prekida se potraga za trajektom nestalim na Kiribatima

U potrazi za drugim čamcem učestvovala su avioni Sjedinjenih Država, Australije i Novog Zelanda (EPA)

Potraga iz zraka organizovana nakon nestanka trajekta u vodama Kiribata, u Tihom okeanu, prije dvije sedmice, prekinuta je iako se 80 osoba s trajekta još smatra nestalima. 

“Vlada Kiribata prekinula je potragu iz zraka radi pronalaska preživjelih s trajekta MV Butiraoi“, objavio je novozelandski Centar za koordinaciju spašavanja.

Drveni katamaran dug 17,5 metara povezivao je otok Nonouti i Betio, u otočju Kiribati, što je put dug 250 kilometara.

Isplovio je 18. januara s 88 putnika i članova posade, među kojima su bile 23 maloljetne osobe, prema prijestonici Kiribata, Južnoj Tarawi, gdje su trebale nastaviti školovanje.

Novozelandski čelnici koji učestvuju u potrazi kažu da je brod proglašen nestalim 19. januara.

Prošle sedmice u čamcu za spašavanje koji je plutao na moru pronađeno je sedmero preživjelih, među njima i 14-godišnjakinja.

U potrazi za drugim čamcem učestvovala su četiri aviona iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i s Novog Zelanda.

Područje pretrage veliko poput Italije

Kiribatski brodovi nastavit će potragu za eventualnim preživjelima, ali svi se slažu da su avioni mnogo korisniji jer je područje pretrage veliko poput Italije.

Kiribati, otočje s 33 atola i grebena, na kojem živi približno 110.000 stanovnika, nalazi se 3.460 kilometara sjeveroistočno od Fidžija.

Trajekti su glavno saobraćajno sredstvo za povezivanje otoka.

Bivši premijer Ieremia Tabai, koji predstavlja otok Nonouti, kritikovao je Vladu zbog lošeg vođenja nesreće, pogotovo zbog kašnjenja u organizovanju potrage, koja je počela tek 26. januara.

Također je zatražio osnivanje “nezavisne istražne komisije” koja će utvrditi zašto trajekt nije imao osnovnu opremu za spašavanje.

Izvor: Agencije