Prekinut protest majki u Podgorici

Više stotina majki prekinulo je protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, nakon što su im iz Vlade poručili da će ih ministri primiti u utorak ili srijedu kako bi odgovorili na njihove zahtjeve.

Majke troje i više djece, koje su protestovale zbog smanjenja naknada, najavljuju da će se ponovo okupiti ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

“Ukoliko se naknade ne vrate na staro zakazaćemo novi protest i zvaćemo cijelu Crnu Goru”, rekla je predstavnica majki Željka Savković.

Obećano im je da će ih u utorak ili srijedu primiti ministri rada i socijalnog staranja i finansija Kemal Purišić i Darko Radunović, a na sastanku se očekuje i premijer Duško Marković.

Pokušale ući u vladu, spriječila ih policija

Majke su nezadovoljne odlukom Skupštine Crne Gore, koja je krajem prošle godine izglasala izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su naknade majkama s troje i više djece umanjene s 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

Stoga su u četvrtak nezadovoljne žene, kojima je podršku dao veliki broj građana, došle pred Vladu tražeći svoja prava. U pokušaju da uđu u zgradu Vlade spriječila ih je policija.

Zahtijevale su da ih primi premijer Duško Marković, no niko od predstavnika Vlade nije im se obratio.

“Tražimo da nas prime pet minuta da razgovaramo. Ovdje smo da se izborimo za svoje pravo”, poručila je Savković.

Iza protesta ne stoji politika 

Odbacila je tvrdnje, koje su se čule od predstavnika vlasti, da iza njih stoji politika te rekla kako “predstavljaju sve majke u Crnoj Gori”.

Prethodno je iz Vlade rečeno kako protest žena u Podgorici predvode članovi Demokratskog fronta te da je sve politički motivirano i usmjereno na destabilizaciju Crne Gore.

To su naveli kao ključne razloge odbijanja susreta predstavnica protesta s premijerom Markovićem.

Osim redovne policije, zgradu Vlade čuvaju i specijalne policijske snage.

Izvor: Al Jazeera i agencije