Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Srebrenice

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Srebrenice prekinuta je nakon što su potvrđeni mandati općinskim vijećnicima.

Napustili su je vijećnici probosanskog bloka stranaka zbog, kako su naveli, nepostojanja dogovora o imenovanjima u strukturama Skupštine.

Pozvali su se i na apel srebreničkih udruženja žrtava da se dobro razmotri ulazak u vlast sa srpskim strankama koje poriču genocid.

Prethodno su čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke Milorada Dodika, objavili da je postignut sporazum po kojem u skupštinsku većinu, osim SNSD-a, Srpske demokratske stranke, Demokratskog narodnog saveza i Pokreta za preokret, ulazi i blok koji čine Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Grujičić: ‘Građani su prioritet’

“Mi smo imali zahtjev srebreničkih udruženja žrtava da se po svaku cijenu ne ulazi u vlast. Imajući u vidu pozitivnu klimu koju je stvorio novi načelnik, vidjet ćemo da li njegove najave mogu biti realizirane”, rekao je Alija Tabaković, zastupnik SDA u Skupštini Srebrenice.

Vijećnik SNSD-a u Skupštini Miloš Milovanović rekao je kako “odlaganje Skupštine za sedam dana donosi velike probleme, jer su procedure takve da nećemo moći usvojiti budžet na vrijeme. Trebalo je da nastavimo rad u interesu građana Srebrenice.”

Načelnik općine Mladen Grujičić kazao je: “Mi ćemo učiniti sve da građani budu prioritet broj jedan, bolji život, da popravimo standard. Ja mislim da ćemo to uspjeti.”

Izvor: Al Jazeera