Prekinuti pregovori Rusije, Ukrajine i EU

Od Nove godine na snagu stupa sporazum o slobodnoj trgovini između Kijeva i EU (Getty Images)

Pregovori između Rusije, Ukrajine i Europske unije kojima su se željele prevladati nesuglasice oko sporazuma o slobodnoj trgovini između Kijeva i Brisela završili su neuspjehom i neće se nastaviti, potvrdila je povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom.

“Bili smo blizu nekih praktičnih rješenja i mislim da bismo uspjeli, da je bilo volje. No, nije bilo dovoljno fleksibilnosti na ruskoj strani da se to dogodi. Nije bilo dogovora, pa je ovaj pokus završen. Više neće biti ovakvih trostranih razgovora”, rekla je Malmstrom.

Moskva se žestoko bori protiv sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, koji stupa na snagu 1. siječnja, jer smatra da će Ukrajinu dodatno udaljiti od njezinog utjecaja i biti pogubna po njezino gospodarstvo.

EU je od 2013. organizirala dvadesetak sastanaka s Rusijom i Ukrajinom u nadi da će smiriti te strahove i pronaći rješenje.

Malmstrom je podsjetila i na to da se sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine ne može mijenjati te da je to bilo “jasno cijelim tijekom pregovora”.

Ruski embargo na hranu

Prethodno je ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio da će Rusija od 1. siječnja proširiti embargo na prehrambene proizvode i na Ukrajinu, ranije uveden nekim zapadnim zemljama.

Od Nove godine na snagu stupa sporazum o slobodnoj trgovini između Kijeva i Europske unije.

“Upravo sam potpisao uredbu o tome”, rekao je šef ruske vlade, a prenose ruske agencije.

Potom su se na novim pregovorima, kako bi se izbjegao takav ishod, sastali vodeći dužnosnici Rusije, Ukrajine i EU-a kako bi se u posljednjem pokušale prevladati razlike oko sporazuma između EU-a i Ukrajine koji se počinje primjenjivati idući tjedan.

Datum stupanja sporazuma na snagu već je nekoliko puta odgađan i održano je dvadesetak trilateralnih sastanaka kako bi se otklonila bojazan Rusije da će sporazum štetno utjecati na njezino gospodarstvo. Na kraju, pregovori su prekinuti.

Izvor: Agencije