Prekršajna prijava zbog napada na novinare u Višegradu

Brojne su osude fizičkog napada na novinarsku ekipu Televizije N1 i zabranu snimanja ekipi Federalne televizije u Višegradu na skupu sljedbenika Ravnogorskog pokreta u tom gradu na istoku Bosne i Hercegovine.

Udruženje BH novinari neće stati samo na osudama – podići će niz kaznenih prijava.

Dan nakon napada, novinarka Televizije N1, Adisa Ibrahimović je na poslu. Fizički napad mikrofonom je prevazišla, ali zna da će biti posljedica.

“Iskreno, prepali se jesmo, ali tek nakon što su se strasti smirile. Kada je sve prošlo, nakon što smo dali iskaz policiji, postali smo svjesni situacije što se moglo desiti, ali nije. Prošli smo bez težih fizičkih povreda. Pod stresom smo i danas”, priča Ibrahimović.

Fizičkom zlostavljanju ili onemogućavanju snimanja novinarskim ekipama raznih događaja, mora se stati u kraj, kažu u novinarskim udruženjima. I inicijativa je pokrenuta.

“Od državnih institucija sada se traži: novinari ubuduće moraju biti zaštićeni kao i sve druge službene osobe na radnom zadatku”, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Nema kazne za veličanje fašizma

Udruženje BH novinari ne misli lako zaboraviti incident u Višegradu. Podsjećaju i kako su se, prilikom napada, koristile i psovke te pogrdne riječi o nacionalnosti novinarke i snimatelja.

“Zbog toga ćemo, preko našeg advokatskog tima, tražiti podizanje krivične prijave protiv orgnizatora skupa, napadača, ali i odgovornih osoba u policiji koji su izdali dozvolu po Zakonu o javnom redu Republike Srpske, ali nisu poduzele adekvatne mjere zaštite novinara”, ukazuje Borka Rudić iz Udruženja BH novinari.

Sigurnosni aspekt okupljanja sljedbenika ravnogorske ideje, koji marširaju gradom, pitanje je koje se iznova postavlja. O tome koje su organizacije fašističke i koje koriste takva obilježja, nema odgovora u Bosni i Hercegovini. 

Zakon takvog sadržaja zakonodavna vlast nikada nije usvojila.

“U nedostatku zakonskih rješenja, mislim da institucije sigurnosti ne mogu više napraviti. Vjerovatno će doći do vladajućih partija da naprave iskorak na ovom polju da se ekstremnim organizacijama zabrani njihov rad”, napominje Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

Među okupljenim “ravnogorcima” u Višegradu bio je i Slavko Aleksić, četnički vojvoda kojeg se veže za ratna događanja ‘90-tih u sarajevskom naselju Grbavica.

Potvrde da Tužiteljstvo vodi bilo kakvu istragu protiv njega – nema.

“Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne može davati nikakav komentar na navedeni upit”, odgovoreno je Al Jazeeri.

Nakon napada na novinarsku ekipu, policija u Višegradu privela je počinitelja. Lokalno tužiteljstvo u svemu nije našlo elemente kaznenog djela. Napadač je pušten na slobodu uz dva prekršajna naloga. I ispriku “ravnogoraca”.

Izvor: Al Jazeera