Premier liga: Edin Džeko ponovo spasio City

Junak derbija kola je bio Juan Mata sa dva postignuta gola i asistencijom (AP)

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko je kao zamjena donio tri boda Manchester Cityju na gostovanju kod West Bromwich Albiona.

Džeki je bilo dovoljno samo desetak minuta (u igru je ušao u 79. minutu) da postigne dva gola (80. i 90. minut) za pobjedu “Građana”, iako je tim iz Manchestera gubio sa 0:1 i imao igrača manje od 23. minute, kada je isključen Milner.

Strijelac za WBA je bio Long u 67. minuti.

U derbiju 8. kola Engleske lige Chelsea je slavio kod Tottenhama sa 4:2 i ostao vodeća ekipa lige.

Chelsea je prvo poluvrijeme dobio sa 1:0, a potom su domaćini početkom drugog dijela uspjeli preokrenuti na 2:1.

Tada na scenu stupa junak dvoboja Juan Mata, koji sa dva pogotka i jednom asistencijom odlučuje londonski derbi.

Chelsea je sa sedam pobjeda i samo jednim remijem na vrhu sa 22 boda.

Tottenham je igrao bez svoje najveće zvijezde Garetha Balea, koji je prije početka utakmice otišao u porodilište sa svojom trudnom djevojkom.

Fulham je kao domaćin savladao Aston Villu minimalnim rezultatom 1:0, a strijelac je bio Chris Baird u 84. minuti.

Ubjedljivi United

Rio Ferdinand odbio da podrži akciju protiv rasizma

Nogometaš Manchester Uniteda Rio Ferdinand uoči subotnjeg meča Premier lige sa Stokeom odbio je da izađe na teren u majici koja podržava akciju borbe protiv rasizma.

Ferdinand je odbio da podrži akciju iz protesta što je kapiten Chelseaja John Tery za vrijeđanje njegovog brata Antona na rasnoj osnovi dobio samo četiri meča suspenzije od Nogometnog saveza Engleske, dok je pred civilnim sudom oslobođen odgovornosti.

Menadžer Uniteda Ser Alex Ferguson izjavio je da ga je Ferdinand razočarao i da će sigurni odgovarati zbog tog postupka.

“Razočaran sam jer sam na konferenciji za medije uoči meča obećao da će svi moji igrači nositi majice. Ferdinand me je osramotio i odgovarat će zbog toga, budite sigurni”, rekao je Ferguson.

Ferdinand je prije nekoliko dana poslije incidenata u Kruševcu na meču mladih reprezentacija Srbije i Engleske i optužbi za rasizam pozvao britanskog premijera Davida Camerona da “prvo očisti svoje dvorište, a tek potom drži lekcije drugima”.

Ekipa Alexa Fergusona je bila ubjedljiva protiv gostiju Stoke Cityja rezultatom 4:2.

Dvostruki strijelac za United je bio Rooney, dok su Van Persie i Welbeck dali po jedan gol. Za goste strijelac je bio Michael Knightly, a napadač domaćih Rooney je postigao autogol u 11. minuti.

Swansea je golovima Hernandeza i Michua u samo dvije minute razmaka (65. i 67.) savladao Wigan rezultatom 2:1, dok je Boyce postigao gol za goste u 69. minuti.

West Ham je bio dominantan protiv gostiju iz Southamptona rezultatom 4:1. Golove za “Čekičare” su postigli dvostruki strijelac Mark Nobel te Kevin Nolan i Modibo Maiga. Jedini gol za goste je postigao Adam Lallana.

Liverpoolu je jedan gol bio dovoljan da porazi gostujući Reading, a strijelac je bio Raheem Sterling u 29. minuti.

U posljednjoj utakmici osmog kola odigranoj u subotu, Norwich je savladao londonski Arsenal rezultatom 1:0. Strijelac pogotka za domaći tim je bio Grant Holt u 20. minuti.

U nedjelju se igraju ostale utakmice kola: Sunderland –Newscastle i QPR – Everton.

Rezultati osmog kola Premier Lige: West Bromwich Albion – Manchester City 1:2, Tottenham – Chelsea 2:4, Fulham – Aston Villa 1:0, Manchester United – Stoke City 4:2, Swansea – Wigan 2:1, West Ham – Southampton 4:1, Liverpool – Reading 1:0, Norwich – Arsenal 1:0. 

Poredak: Chelsea 22, Manchester United 18, Manchester City 18, Everton 14, Tottenham 14, West Ham 14, WBA 14, Fulham 13, Arsenal 12, Swansea 11, Liverpool 9, Newcastle Utd 9, Stoke City 8, Sunderland 7, Norwich 6, Wigan 5, Aston Villa 5, Southampton 4, Reading 3, QPR 2.

Izvor: Al Jazeera i agencije