Premierligaši dali milijardu funti za pojačanja

Čak 89 miliona funti je izdvojio Manchester United za francuskog igrača sredine terena Paula Pogbu (Reuters)

Članovi Premier lige, engleskog elitnog nogometnog ranga, tokom ljetnog prijelaznog perioda potrošili su milijardu britanskih funti na pojačanja, što je rekordan iznos, navodi Deloittova grupacija za poslovanje u sportu.

Cifre pokazuju kako su najjači engleski nogometni klubovi do srijede ujutro potrošili 1,005 milijardi funti, na dan zatvaranja ljetnog roka za transfere igrača, prenose britanski mediji.

Tradicionalno, posljednji dan roka donosi brojne transfere, često i s rekordnim iznosima, pa se očekuje kako će do ponoći ova cifra značajno rasti.

Deloitte je saopćio kako je ovo prvi put u historiji da su članovi Premiershipa potrošili više od milijarde funti u jednom periodu transfera.

Za Pogbu 89 miliona funti

Poređenja radi, prošle godine je ukupna potrošnja premijerligaša na ljetne transfere iznosila 780 miliona funti, da bi do kraja roka konačna cifra “porasla” na 870 miliona funti.

Krila pojačanoj potrošnji dao je posljednji dogovor oko prava na televizijske prijenose “težak” nekoliko milijardi funti.

Ovog ljeta je postavljen novi svjetski rekord od 89 miliona funti, koliko je izdvojio Manchester United za francuskog igrača sredine terena Paula Pogbu.

Izvor: Agencije