Premijer Crne Gore: Nećemo biti prihvatilište za migrante

U slučaju masovnijeg dolaska migranta do Crne Gore, planirana je sanacija jedne granične karaule u kojoj bi se smjestili (www.gov.me)

U Crnoj Gori nema kampova za migrante i ta zemlja neće biti njihovo prihvatilište u ime Evropske unije, izjavio je crnogorski premijer Duško Marković.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića tokom premijerskog sata, Marković je istakao da su stabilnost i sigurnost građana u prvom planu te da je država sistematski sposobna da to osigura.

“Pažljivo pratimo debatu u okviru EU-a i kako se nositi sa uzrocima migratornog talasa. Iako nije istog obima kao 2015. godine, Vlada radi na svim poljima kako bi bolje regulisali migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju”, rekao je on, javlja agencija Tanjug.

Crna Gora prati politiku i standarde EU-a

Marković je kazao da je, u slučaju masovnijeg dolaska migranta do Crne Gore, planirana sanacija jedne granične karaule u kojoj bi se smjestili, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

“To je jedan od instrumenata na odgovor mogućim migracijskim izazovima u budućnosti. Njegova brza realizacija doprinijeće jačanju zaštite osnovnih prava migranata i njihovom bezbjednom i humanom prijemu”, rekao je Marković.

On je dodao da će Crna Gora nastaviti pratiti politiku i standarde EU-a, jer kao zemlja kandidat želi doprinijeti konačnom rješenju tog složenog pitanja.

Izvor: Agencije