Premijer Hrvatske u dvodnevnoj posjeti BiH

Andrej Plenković u Mostaru će posjetiti i Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata (Arhiva)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u utorak stiže, drugi put u četiri dana, u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje će posjetiti Livno, Široki Brijeg i Mostar, gdje će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarati o projektima koje sufinansira hrvatska Vlada.

Plenkovića će u Livnu  utorak dočekati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović te će s predstavnicima tamošnje lokalne i kantonalne vlasti razgovarati o razvojnim, infrastrukturnim, privrednim i kulturnim projektima koje sufinansira hrvatska Vlada.

Vlada je na posljednjoj sjednici predvidjela 23,5 miliona kuna (oko tri miliona eura) za više programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Posjeta memorijalnom centru

Plenković će u Livnu posjetiti srednju strukovnu školu “Silvije Strahimir Kranjčević” te obići izvedene radove koje je sufinansirala Hrvatska, a sastat će se i s načelnikom općine Lukom Čelanom.

U popodnevnim satima u Širokom Brijegu će posjetiti Franjevački samostan i obići Franjevačku galeriju, koja posjeduje preko 1.500 umjetnina, nakon čega će razgovarati s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

Plenković će potom u Mostaru prisustvovati otvorenju pučke kuhinje “Fra Didak Buntić”, povodom obilježavanja 100. godišnjice spašavanja djece iz Hercegovine od gladi i smrti, koja se gradi u sklopu centra Dompes, u kojemu će biti smješteno 150 siromašnih studenata.

Nakon ceremonije, Plenković će sudjelovati na svečanoj akademiji povodom pothvata fra Didaka, koji je iz Hercegovine od 1917. do 1919. godine na sjever Hrvatske prebacio oko 17.000 djece.

U srijedu će Plenković u Mostaru posjetiti Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

Druga posjeta u četiri dana

Boravak u Bosni i Hercegovini Plenković će završiti posjetom Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje će razgovarati s vodećim ljudima te zdravstvene ustanove.

U pratnji hrvatskog premijera će biti državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i državna sekretarka u ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Zdravka Bušić.

Plenković je i u subotu boravio u Bosni i Hercegovini i posjetio Žepče, Tuzlu i Orašje te razgovarao o razvojnim projektima koje sufinansira hrvatska Vlada.

Izvor: Agencije