Premijer Japana najavio izmjene pacifističkog Ustava

Abe je rekao kako želi da se uključe druge stranke, uključujući novu konzervativnu Stranku nade tokijske guvernerke Yuriko Koike (AP)

Japanski premijer Shinzo Abe, ohrabren velikom izbornom pobjedom, najavio je u ponedjeljak da će se zauzeti za reformu japanskog poratnog pacifističkog Ustava, no da bi u tome uspio, morat će uvjeriti i podijeljenu javnost.

Stranke koje teže izmjeni dokumenta, a koji su sastavile Sjedinjene Američke Države nakon završetka Drugog svjetskog rata, dobile su 80 posto mjesta na nedjeljnim izborima za donji dom Parlamenta. Još su četiri mjesta prazna, a konačni podaci očekuju se kasnije u ponedjeljak.

Time mala nova Japanska ustavna demokratska stranka (CDPJ) ostaje najveća opozicijska stranka koja se protivi Abeovim izmjenama.

Ovu partiju osnovali su liberalni članovi Demokratske stranke, koja se raspala prije izbora i više nema zastupnika u donjem domu. Stranka CDPJ osvojila je 54 mjesta, što je gotovo zanemarivo u odnosu na dvotrećinsku većinu vladajućeg bloka u 465-očlanom Zastupničkom domu.

Abe je rekao da želi da se uključe druge stranke, uključujući novu konzervativnu Stranku nade tokijske guvernerke Yuriko Koike, i više ne insistira da se Ustav promijeni do 2020, što je ranije najavljivao.

Dogovor širokog raspona

“Osvojili smo dvotrećinsku većinu kao vladajući blok, no potrebno je nastojati formirati dogovor širokog raspona među vladajućim blokom i opozicijom (da se izmijeni Ustav)”, rekao je Abe na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

“I tada namjeravamo zadobiti povjerenje ljudi, tako da bismo imali većinu na referendumu”, rekao je Abe. Prestao je tvrditi da je na nedjeljnim izborima dobio mandat za izmjenu Ustava.

Izmjena pacifističkog poglavlja 9 u Ustavu bila bi vrlo simbolična za Japan. Pristalice ga smatraju temeljem poratne demokratije, no mnogi konzervativci smatraju ga ponižavajućim nakon poraza 1945. godine.

Bila bi to i pobjeda za Abea, čija se konzervativna agenda očuvanja tradicionalnih vrijednosti, naglašavanja obaveza prema državi nauštrb individualnih prava, te ublažavanja vojnih ograničenja temelji na izmjenama Ustava.

Izvor: Agencije