Premijer Japana najavio izmjene Ustava

Abe je najavio spremnost da izmijeni koncept Snaga za samoodbranu i pretvori ih u punopravne oružane snage (AFP)

Konzervativni japanski premijer Shinzo Abe najavio je u četvrtak da namjerava unijeti izmjene u poslijeratni Ustav koji su Japanu nametnule Sjedinjene Američke Države (SAD).

Odgovarajući u Parlamentu na pitanje u vezi sa planovima za izmjenu tog temeljnog zakona, koji Japanu zabranjuje da vodi rat, Abe je kazao da će prvo izmijeniti član 96, što je prvi korak neophodan za kasniju, eventualnu, izmjenu člana 9, kojim se utvrđuje pacifistički status zemlje.

Član 96. utvrđuje pravila postupanja kod izmjene Ustava, koji je stupio na snagu 1947. godine. U njemu se kaže da se amandmani uvode na prijedlog Dieta (dvodomnog japanskog Parlamenta) glasanjem barem dvotrećinske većine svih članova pojedinog doma.

Amandmani se zatim moraju odobriti na referendumu većinom glasova.

Povećan budžet odbrane

Član 9. govori da se japanski narod “zauvijek odriče rata kao suverenog prava države, te prijetnje i upotrebe sile kao sredstva rješavanja međunarodnih sukoba”.

Spor oko tog član redovno se javlja u japanskim političkim raspravama, dok su veze Japana i susjednih zemalja, Kine i Južne Koreje, i dalje snažno obilježene neriješenim povijesnim neslaganjima.

Abe je u predizbornoj kampanji najavljivao spremnost da izmijeni koncept Snaga za samoodbranu, kako glasi službeni naziv japanske vojske, i pretvori ih u punopravne oružane snage.

Interesantno je da je odbrambeni budžet za 2013-2014, koji  je u utorak odobrila japanska Vlada, povećan prvi put u zadnjih 11 godina i iznosi 52 milijarde dolara.

Izvor: Agencije