Premijer Malezije ispitan zbog miliona na računu

Najib Rezak se sumnjiči da je uzeo 700 miliona dolara od razvojnog fonda koji je osnovao (EPA)

Malezijski istražioci ispitali su premijera Najiba Razaka o porijeklu 673 miliona dolara koje je navodno primio od donatora sa Bliskog istoka a bile su namijenjene razvoju zemlje.

Malezijska antikorupcijska komisija rekla je da je Najib također morao odgovoriti na optužbe u vezi sa fondovima za državni razvoj.

“Sastanak se održao danas i trajao je oko dva i po sata”, kazali su iz komisije. “Premijer je u potpunosti sarađivao s komisijom.”

Najib je bio suočen sa pozivima na ostavku, kao i sa kritikama iz vlastite stranke, nakon što je u julu ove godine otkriveno da je primio ogromne donacije, koje je navodno položio na vlastiti bankovni račun.

Donacija sa Bliskog istoka

Novac je, kako kažu, prebačen posredstvom državnog investicijskog fonda koji kontrolira sam premijer.

Nakon nekoliko sedmica, oglasio se i premijer, tvrdeći da je riječ o donaciji neimenovanog donatora sa Bliskog istoka namijenjenoj stranci. Motivi za donacije još nisu otkriveni.

Objavljeno je i da su istražioci koji su se bavili posrnulim državnim fondom 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) otkrili milionski transfer.

Premijer je nakon toga smijenio svog zamjenika i ostale ministre koji su ga kritizirali, kao i tužioca koji je istraživao 1MDB.

Izvor: Agencije