Premijer Rumunije se sumnjiči za korupciju

Nakon što je pokrenuta istraga protiv njega, rumunski premijer Viktor Ponta odbacio je predsjednikov poziv za ostavku. Tereti se za više krivičnih djela.

Rumunski ured za istraživanje korupcije Victora Pontu sumnjiči za krivotvorenje, pranje novca, sukob interesa i izbjegavanje plaćanja poreza.

Premijer je porekao nezakonite radnje i rekao da su optužbe protiv njega politički motivirane.

Istraga se uglavnom odnosi na vrijeme kada je Ponta bio državni advokat. Vezani su za njegove tajne sporazume sa bivšim ministrom transporta, Dan Sovaom, koji je i ranije bio pod istragom za korupciju.

“Osumnjičen sam u slučaju ministra Dan Sove 2007-2008 godine. Isto tako, postoji sukob interesa kao što sam predložio ministru Sovi”, kazao je Ponta.

Predsjednik Rumunije, Klaus Iohannis, pozvao je premijera da podnese ostavku. Kaže da njegov položaj više nije održiv.

On je rekao: ”Mislim da je ovo nemoguća situacija za Rumuniju, da premijer zemlje bude osumnjičen za ovakva kaznena djela. S druge strane, najgora moguća situacija za Rumuniju u ovom trenutku je politička kriza. Imajući u vidu sve ove stvari, tražim od premijera Viktora Ponte da podnese ostavku”.

Prkosni Ponta

No, premijer uzvraća da ga samo parlament može smijeniti.

Smatra da nije uradio ništa protuzakonito. Stupio je na dužnost prije tri godine, a naredni parlamentarni izbori očekuju ga krajem godine.

Pojedini stanovnici Bukurešta nisu iznenađeni. Smatraju da svako treba odgovarati za svoja krivična djela.

Dan, stanovnik Bukurešta, kazao je: ”To je normalna situacija. Ono što se sada dešava tako i treba da bude.”

”Svako u ovoj zemlji podliježe istim zakonima. Zakoni su isti za sve. Moje mišljenje je da, ako je Ponta uključen u to, treba da bude istražen, no, ako nije, rumunska Antikorupcijska agencija će to dokazati”, ocijenila je njegova sugrađanka Monica.

Rumunija je članica Evropske unije u kojoj je korupcija široko rasprostranjena u javnim institucijama.

Stoga je Antikorupcijska agencija u posljednjih nekoliko mjeseci pokrenula niz hapšenja visokih zvaničnika u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera