Premijer Slovenije o ulasku Hrvatske u Schengen

Marjan Šarec, Slovenija
U kabinetu Marjana Šarca kažu da je premijer zabrinut (EPA)

Premijer Slovenije Marjan Šarec kazao je u ponedjeljak da pitanje hoće li i kada Hrvatska ući u Schengen treba postaviti evropskoj evaluacijskoj komisiji za ispunjavanje šengenskih kriterija, a ne Sloveniji, te kako njegova Vlada kad je riječ o sporu oko granice ostaje na pozicijama prijašnje koju je vodio Miro Cerar, sadašnji ministar vanjskih poslova.

Ulazak Hrvatske u Schengen ne ovisi o Sloveniji nego o evaluacijskoj komisiji koja će morati reći ispunjava li Hrvatska potrebne uvjete za evropski prostor bez kontrole granica u kojem Slovenija već jest, kazao je Šarec u razgovoru za Slovensku televiziju na pitanje o tome hoće li njegova Vlada blokirati Hrvatsku pri njenom namjeravanom ulasku u šengensku zonu.

On je kazao kako slovenska policija dobro nadzire vanjsku granicu Schengena prema Hrvatskoj, no da je njegova vlada za jačanje uloge Frontexa na vanjskim granicama Evropske unije, u konkretnom slučaju granice Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje je velik broj potencijalnih ilegalnih migranata koji žele preko Slovenije u šengenski prostor.

Krijumčarski kanali

Broj ilegalnih migranata uhvaćenih u Sloveniji ove je godine, po njegovim riječima, učetverostručen u odnosu na lani premda nije onako enorman kao u vrijeme velike evropske migracijske krize 2015. godine.

No, za razliku od tadašnjeg migrantskog vala kad su prevladavale izbjeglice iz Sirije, sada se radi o „ilegalnim, nezakonitim migrantima“, među kojima prevladavaju Afganistanci, te državljani afričkih država, naglasio je Šarec.

Kako je pojasnio, oni nisu izbjeglice i klasični migranti nego dolaze krijumčarskim kanalima kojima upravljaju kriminalne grupe, naveo je premijer Slovenije u razgovoru koji je bio najviše posvećen unutrašnjoj politici i odnosima u njegovoj Vladi u prva tri mjeseca njena djelovanja.

Izvor: Agencije