Premijer Slovenije traži ostavku ministra zbog miješanja u izbore

Ako Marko Bandeli sam ne podnese ostavku, onda će njegovu smjenu sutra u Parlamentu predložiti premijer Marjan Šarec (www.markobandelli.si)

Premijer Slovenije Marjan Šarec zatražio je ostavku ministra za razvoj i kohezionu politiku Marka Bandellija, zbog njegove neprimjerene komunikacije uoči lokalnih izbora u nedjelju, na kojima se bira novo rukovodstvo u ukupno 212 općina, prenose agencije.

Ako Bandelli sam ne podnese ostavku, onda će njegovu smjenu u utorak u Parlamentu predložiti sam premijer, saopćio je ured predsjednika Vlade, nakon što se Šarec lično nakratko sastao s Bandellijem i zatražio objašnjenje o slučaju koji je šokirao slovensku javnost u posljednjih nekoliko sedmica.

Mediji su prije nekoliko sedmica prenijeli elektronsku komunikaciju kojom Bandelli nagovara Erika Modiča, jednog od kandidata za mjesto načelnika male općine Komen na slovenskom Krasu, da od toga odustane, jer bi ta općina u suprotnom mogla ostati bez potencijalnih sredstava iz evropskog kohezionog fonda i budžetskih sredstava za infrastrukturu.

O tom novcu odlučuju on i ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek, članovi stranke koja u Šarecovoj Vladi ima dva važna položaja, opomenuo je Bandeli sebi neprihvatljivog kandidata.

Poznat po neodmjerenim istupima

Nakon što su mediji objavili njegovu poruku, ministar je nevoljno izrazio žaljenje, ali se branio svojim naglim temperamentom i činjenicom kako je u spomenutoj općini nekad i sam bio na čelnom položaju, odnosno da se radilo o “prijateljskom” dopisivanju putem elektronske pošte.

Budući da je Bandelli i inače poznat po neodmjerenim istupima, a i zbog općeg uvjerenja da je spomenuti način političkog mešetarenja državnim i evropskim sredstvima uobičajena praksa, njegovu smjenu je najprije zatražila parlamentarna opozicija.

Situacija je eskalirala nakon što su Bandellijev istup dugo odbijali komentirati i Šarec, i Bratušek, iako su ih na to upozoravali i koalicioni partneri.

Zbog skandala je 51-godišnji ministar i lokalni poduzetnik u međuvremenu izbrisao svoju komunikaciju na društvenim mrežama, u kojoj je imao slične ispade, ali tek nakon što su od koalicionih partnera Šareca stigla upozorenja kako bi se ono što je napisao moglo uzeti kao dokaz u prijavi za sumnju u krivično djelo zloupotrebe položaja i za korupciju, što je moglo ugroziti i krhki balans u koalicionoj Vladi.

Izvor: Agencije