Oglasi

Premijer Tunisa podnio ostavku

Hamadi Jebali napustio funkciju nakon što je vladajuća stranka odbacila njegov plan za nepristrasnu prelaznu Vladu.
Hamadi Jebali: Moramo vratiti povjerenje ljudi, a ova ostavka je prvi korak u tom procesuReuters

Premijer Tunisa Hamadi Jebali, na konferenciji za novinare u tuniskoj prijestolnici, saopćio je da podnosi ostavku.

„Obećao sam da ću podnijeti ostavku kao šef Vlade ukoliko moja inicijativa ne bude uspješna i upravo to radim nakon susreta sa predsjednikom. Danas u narodu vlada veliko razočarenje i moramo vratiti povjerenje ljudi, a ova ostavka je prvi korak u tom procesu“, kazao je Jebali u predsjedničkoj palati.

Njegov savjetnik kazao je ranije u utorak da bi Jebali mogao odstupiti s dužnosti, nakon što je vladajuća stranka Ennahda odbacila njegov plan da formira nepristrasnu Vladu koja bi izvela Tunis iz krize nastale nakon ubistva ljevičarskog političara Shokrija Belaida.

Jebali, koji je upozorio da će nastati haos ukoliko njegov plan propadne, pokušao je u posljednji momenat postići "još jedno rješenje", te se u poslijepodnevnim satima u utorak trebao sastati s predsjednikom Moncefom Marzoukijem.

Premijerov glasnogovornik Ridha Kazdaghli ranije je kazao kako bi on mogao najaviti ostavku na tom sastanku.

Premijer se sastao sa članovima kabineta u jutarnjim satima, gdje se oprostio od njih i zatražio da "nastave užurbano raditi na rješavanju aktuelnih pitanja", kazao je jedan Vladin zvaničnik.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.