Premijera filma: Priča o Kušlatu

Premijeri filma u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovao je veliki broj građana Sarajeva (Anadolija)

Premijera filma Kušlat džamija u kojoj od petka do petka klanjaju džennetske ptice, u režiji Sulejmana Muratovića, održana je u velikoj dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

“Inspiracija za ovaj film nam je bila priča pisca Azira Šabića i njegov roman Kolanje krvi. Nakon iščitavanja romana, odlučio sam napraviti ekranizaciju. Lokacija je jako nepristupačna, jer se gore može doći jedino pješice, uskim putem kroz šumu. To nam je bila glavna prepreka da se iznese filmska oprema gore. Međutim, ljudi iz Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i 80-ak mještana okolnih sela bili su na raspolaganju da se ta oprema iznese do džamije”, prepričao je Muratović.

Podsjetio je kako je Kušlat džamija jedna od najstarijih džamija na području Bosne i Hercegovine, zbog čega “ima poseban značaj”.

“Film smo preveli i na turski jezik. Večeras je premijera ovdje, a nastavit ćemo prikazivanje filma i u svim većim gradovima BiH. Planiramo posjetiti i neke gradove u dijaspori – u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj. Na ljeto idemo i u Tursku, odnosno Istanbul, Konyu, Bursu, Ankaru”, najavio je Muratović.

Scenarij po knjizi Azira Šabića

Lik Adila, glavnog junaka filmske priče, tumači Irfan Kasumović, a osim njega u filmu se pojavljuju Mirza Mušija i Elmir Krivalić.

Junak filma Adil je doznao za nepristupačno mjesto do kojeg se može doći samo pješice, idući pola sata od glavne ceste kroz šumu. Kazali su mu da se na tom mjestu samo jednom godišnje klanja džuma-namaz i poželio da upravo on jednom prouči ezan i pozove vjernike na namaz. Želja će mu se ispuniti kada dođe s grupom prijatelja, s kojima priča o legendama vezanim uz ovo mjesto na koje dolaze derviši i ptice.

Scenarij su po Šabićevoj knjizi pisali Muhamed Berbić i Fajko Kadrić. Muziku za film potpisuje Armin Muzaferija.

Film je snimljen u produkciji kuće “One Moment Studio” iz Tuzle, a generalni pokrovitelj je turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA).

Džamija zapaljena u ratu

Kušlat džamija se nalazi na cesti između Zvornika i Konjević Polja, točno na mjestu gdje se rijeka Jadar ulijeva u Drinjaču, visoko na špicastoj stijeni Kušlat.

Džamija se smatra jednom od najstarijih u BiH, a radi se o jedinstvenom vojnom vjerskom objektu izgrađenom u ranom osmanskom periodu, između 1460. i 1480. godine.

Džamija je 1993. godine zapaljena, ali je prije tri godine u potpunosti obnovljena.

Premijeri filma u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovao je veliki broj građana Sarajeva.

Izvor: Agencije