Premijera filma ‘Trst, Jugoslavija’ u Sarajevu

Film govori o slavnim danima tršćanske tržnice Ponte Rosso (Al Jazeera)

Nakon što je slomom komunizma nekadašnji Ponte Rosso nestao, u Trstu je ostao žal za vremenima u kojima je grad bio centar trgovanja između Italije i bivše Jugoslavije, kazao je italijanski režiser Alessio Bozzer nakon večerašnje projekcije dokumentarnog filma Trst, Jugoslavija u sarajevskom kinu Meeting Point.

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i Al Jazeera Balkans, koja je i koproducent filma, bili su domaćini projekcije.

Bez obzira što je, pojašnjava Bozzer, u vrijeme milionskih posjeta gradu kod velikog broja Tršćana postojao osjećaj nelagode zbog prisustva mnogobrojnih stranaca, danas se osjeća žal za vremenom u kojem su se mnogi stanovnici grada “basnoslovno” obogatili.

“Ovo je film o Trstu i bivšoj Jugoslaviji, ali i njihovom odnosu. Alessija je film doveo u regiju, prvo u Skoplje, a zatim u Sarajevo”, poručio je prije projekcije ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi.

Bosanskohercegovačka premijera filma Trst, Jugoslavija u sarajevskom kinu Meeting Point

U ranijem intervjuu za Al Jazeeru Bozzer je istakao nekoliko stvari o motivima zbog kojih je snimio film.

“Priču sam sklopio iz mnogo priča i za mnoge ljude dolazak na Ponte Rosso bio je simbol slobode. Jedna žena iz Sarajeva, koja godinama živi u Trstu, napisala je u jednom članku da je za nju, kad je bila mlada, Ponte Rosso bio mjesto koje najviše pamti po mnogobrojnim bojama. Ta ideja da se iza druge strane granice nalazi pitoreskan život – to je, po mom mišljenju, veoma simbolična stvar. Doći na Ponte Rosso bio je izbor slobode, a svi ljudi iz bivše Jugoslavije rekli su mi tokom snimanja filma da je na određeni način socijalistička vlada žmirila na jedno oko kad je bio u pitanju dolazak u Trst. Vlada je bila otvorena prema ideji da dozvoli ljudima dolazak u Trst jednom ili dvaput godišnje”, rekao je Bozzer.

Saradnja ključ uzajamne dobrobiti

Ambasador Minasi kazao je: “Veoma sam sretan što Ambasada Italije, s Al Jazeerom Balkans, bosanskohercegovačkoj publici može predstaviti Alessija Bozzera i njegov film. Svjesni smo da riječi Trst, Jugoslavija mogu čudno zvučati onima koji su prije nekoliko godina u regiji pjevali ‘Trst je naš’.”

Film 'Trst, Jugoslavija' je poseban dar bosanskoj publici

“Ipak, želimo naglasiti da su razmjena i međunarodna saradnja ključ uzajamne dobrobiti u cijeloj Evropi, uključujući i ovaj dio kontinenta. Poštivanje različitosti na osnovu razmjene i razmjena ključ su razvoja. Ne bismo se trebali bojati stvaranja novih veza u i izvan postjugoslavenskih prostora. Svojom dugom historijom Trst je simbol i svjedok svega ovoga i razlog zašto je Italija bila domaćin samita u okviru Berlinskog procesa prošlog jula”, zaključio je Minasi.

Dokumentarnim filmom Trst, Jugoslavija Bozzer je podigao spomenik jednom iščezlom vremenu, u kojem je, i pored “željeznih zavjesa” i Hladnog rata, postojalo mjesto u kojem se tolerisalo prelaženje granica, poticala trgovina i afirmisao susret s ideološki drugačijim svijetom. To mjesto je “glasovita” tršćanska tržnica Ponte Rosso.

Dokumentarni film Trst, Jugoslavija emituje se u utorak, 5. decembra, u 17:05 na Al Jazeeri Balkans.

Izvor: Al Jazeera