Premijeri: Okončani loši odnosi između Moskve i Ankare

Ankara i Moskva planiraju ukidanje međusobnih sankcija, lakši ulazak u dvije zemlje i jaču trgovinu (AP)

Turska i Rusija spremne su ostaviti iza sebe nesuglasice koje su naštetile odnosima dvije zemlje te jačati svoje veze i saradnju kako bi se riješila kriza u Siriji, rekli su premijeri Binali Yildirim i Dmitrij Medvedev.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi, oba lidera rekla su da je njihov sastanak bio fokusiran na saradnju na raznim poljima, uključujući Siriju, protivterorističke mjere, kao i na energetiku i trgovinu.

Na pitanje o situaciji u Siriji Yildirim je rekao da misli kako je ova zemlja sada “bliže rješenju nego što je bila u prošlosti” te dodao kako je cilj Turske da spriječi sve prijetnje “terorističkih organizacija, uključujući ISIL, PKK i PYD”, kao i da omogući izbjeglicama da se sigurno vrate kući.

Odnosi na strateškom nivou

“Terorističke prijetnje prisutne su u svim zemljama. Ali, to ne znači da nećemo poduzeti potrebne mjere protiv toga. Sada postoje veći napori nego u prošlosti”, kazao je Yildirim.

Govoreći o odnosima s Rusijom, dodao je da su tenzije između dvije zemlje stvar prošlosti.

“Svi vidimo da je godina loših odnosa završila. Planiramo poboljšati naše odnose na strateškom nivou. Imamo cilj da naše veze budu bliže nego u novembru prošle godine. Također, imamo volju da poboljšamo naše ekonomske odnose.”

Ukidanje međusobnih sankcija, lakši ulazak u dvije zemlje i jača trgovina planovi su dviju zemalja, naveli su premijeri.

Medvedev je naglasio da je teški period između Rusije i Turske završio: “Zbog ekonomskih i političkih odnosa, trgovina između dvije zemlje bila je suspendirana, ali vjerujemo da se veliki zajednički projekti moraju završiti.”

Rušenje ruskog aviona

Odnosi dvije zemlje narušeni su u novembru prošle godine, kada je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice, tvrdeći da je narušio njen zračni prostor, uprkos brojnim upozorenjima.

Rusija je nakon toga uvela sankcije Ankari i vize, a ruski gosti, koji čine veliki broj turista u Turskoj, otkazali su svoje aranžmane.

Moskva je saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Ankara podržava umjerene pobunjenike u Siriji.

Izvor: Agencije