Premijerligaši potrošili 1,25 milijardi eura na transfere

Zlatan Ibrahimović je u prošloj sezoni odigrao 46 utakmica za Manchester United i postigao 28 golova (EPA)

Engleski nogometni klubovi ovog ljeta potrošili su rekordnih 1,17 milijardi funti na transfere, pokazala su istraživanja britanske revizorske kuće Diloit.

Do kraja prelaznog roka ostalo je još sedam dana, a 20 klubova Premier lige premašilo je prošlogodišnji rekord od 1,16 milijardi funti (1,25 miliona eura).

Novi napadač Manchester Uniteda Romelu Lukaku sa 75 miliona funti (81,5 miliona eura) najviše je plaćen ovog ljeta prilikom prelaska iz Evertona, a pet miliona funti manje, odnosno 70 miliona funti (76 miliona eura), Chelsea je platio Real Madridu za Alvara Moratu.

Klubovi sve bogatiji

Prošlog ljeta engleski premijerligaši u posljednjoj sedmici potrošili su 300 miliona funti, čak više nego u cijelom januarskom prelaznom roku, pa se očekuje da novi rekord bude dodatno poboljšljan.

Iz Diloita kažu da su i prihodi klubova sve veći, na osnovu TV prava, komercijalnih stvari i dnevnih prihoda, pa i ne čudi što se troši toliki novac.

Švedski napadač Zlatan Ibrahimović potpisao je u četvrtak novi jednogodišnji ugovor s Manchester Unitedom i nosit će dres s brojem 10, objavio je aktualni pobjednik Lige Evrope na svom službenom portalu.

“Oduševeljeni smo što je Zlatan na putu oporavka, a jednako smo oduševljeni što nam je ponovo stavio na raspolaganje svoju ambiciju i iskustvo. Svojim prošlosezonskim doprinosom zaslužio je naše povjerenje i bit ćemo strpljivi čekajući njegov povratak. Ne sumnjam da će biti vrlo važan u drugom dijelu sezone”, izjavio je menadžer Uniteda Jose Mourinho.

Juriš na Ligu prvaka

Ibrahimović je u prošloj sezoni do teške povrede koljena odigrao 46 utakmica za Manchester, u kojima je postigao 28 golova.

“Vraćam se kako bih završio što sam počeo. Ne mogu dočekati povratak na travnjak Old Trafforda, ali znam da moram biti strpljiv i vratiti se kad budem potpuno spreman za to”, izjavio je 35-godišnji nogometaš, koji je u karijeri osvajao naslove prvaka u četiri različite države, a trofej pobjednika Lige Evropa lige bio je prvi koji je osvojio u jednom evropskom klupskom natjecanju.

Uz golmana Juventusa Gianluigija Buffona, Ibrahimović je jedan od najvećih aktivnih evropskih nogometaša koji još nije okusio trijumf u Ligi prvaka, u kojoj će s Manchester Unitedom to imati priliku napraviti ove sezone.

Izvor: Agencije