Premijerno prikazan film ‘Zubandan’

Hadis Zubanović je na premijeri osjećao jednaku tremu i uzbuđenje, kao i te večeri prije 20 godina, kada je njegov gol donio pobjedu Željezničaru (Al Jazeera)

Piše: Lana Knežević

U sarajevskom Cinema Cityju u utorak navečer je održana premijera dokumentarnog filma Zubandan, autora Armina Čolakovića, u produkciji Al Jazeere Balkans.

Petog juna 1998. godine na Olimpijskom stadionu Koševo odigrano je finale prvog play-offa za nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine.

Bio je to derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva.

Priča je nastala iz velike ljubavi navijača Armina Čolakovića, koji je te večeri, prije tačno 20 godina, kao 12-godišnji junior, slavio pobjedu svog kluba – Željezničara.

Autor kaže da je 5. juni njegov drugi rođendan.

Glavni junak je igrač Željezničara Hadis Zubanović, čiji je gol donio pobjedu na vječitom derbiju

Glavni junak je igrač Željezničara Hadis Zubanović, čiji je gol u finišu utakmice donio pobjedu na vječitom derbiju.

Lokalna priča o vječitom derbiju zapravo je prepoznatljiva, globalna tema, koja nosi univerzalnu poruku s kojom će suosjećati svaki navijač, koji srcem navija za svoj klub, kazao je Sead Kreševljaković, producent na Al Jazeeri Balkans.

Premijeri su prisustvovali zaljubljenici nogometa

Hadis Zubanović kazao je da večeras osjeća jednaku tremu i uzbuđenje kao i te večeri prije 20 godina, u trenutku kada je njegov gol donio pobjedu Željezničaru.

Želio bi, kaže, da pozitivna poruka koju film nosi dopre do svih.

Jer, Zubandan je puno više od puke priče o nogometu.

Ona govori o sarajevskim nogometašima koji nisu izgubili volju za ozbiljnim bavljenjem sportom ni u najtežim ratnim vremenima, priča o volji pojedinca, koji, uprkos svim problemima, sluša instinkt i snagom volje ostvaruje svoje dječije snove o sportskom uspjehu.

Uz glavnog junaka, Hadisa Zubanovića, i filmsku ekipu, premijeri su prisustvovali zaljubljenici nogometa, vatreni navijači Željezničara, Midhat Džeko, otac bh. reprezentativca i igrača Rome Edina Džeke, Amar Osim, Damir Džumhur i mnogi drugi iz svijeta bh. sporta.

Dugogodišnji Željin doktor Braco Jurišić poklonio je Zubanoviću dres u kojem je tu večer prije 20 godina igrao.

Dres je namijenjen njegovom sinu Farisu, koji je krenuo očevim stopama, ali zbog učešća na turniru na Zlatiboru nije prisustvovao promociji filma.

Izvor: Al Jazeera