Preminula DeHaven, zvijezda holivudskih mjuzikla

Svestrana pjevačica i glumica bila je jako tražena u holivudskim mjuziklima (IMDB)

Gloria DeHaven, američka glumica koja je nastupila u velikom broju holivudskih mjuzikla 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća, te podarila legendarnom Franku Sinatri njegov prvi poljubac na velikom ekranu, preminula je u 91. godini, kazao je njen agent u ponedjeljak.

DeHaven, koja je na filmskom platnu debitovala kao dijete u posljednjem nijemom filmu Charlieja Chaplina, umrla je u subotu u Las Vegasu, naveo je Scott Stander u mailu poslanom medijskim agencijama.

Agent je dodao kako je glumica doživjela moždani udar prije nekoliko mjeseci.

Svestrana pjevačica i glumica bila je jako tražena u holivudskim mjuziklima, uglavnom iz studija Metro-Goldwyn-Mayer, sve dok taj filmski žanr nije izašao iz mode 1950-ih, navode agencije.

DeHaven je glumila u Two Girls and a Sailor (1944.) sa Vanom Johnsonom, June Allyson i Jimmyjem Duranteom; Summer Holiday (1948.) sa Mickeyjem Rooneyjem; Yes Sir That's My Baby (1949.) sa Donaldom O'Connorom; Summer Stock (1950) sa Judy Garland i Geneom Kellyjem, te So This Is Paris (1955.) sa Tonyjem Curtisom.

Povratak 1997.

U mjuziklu Step Lively (1944.), DeHaven je bila prva koja je mladog Sinatru poljubila na filmskom platnu.

Krajem 1950-ih, njena je karijera počela opadati i počela je glumiti na televiziji, mjuziklima u pozorištu, te pjevati u noćnim klubovima.

Na velike ekrane se vratila 1997. godine komedijom Out to Sea gdje je glumila sa Jackom Lemmonom i Walterom Matthauom.

DeHaven je rođena u Los Angelesu 23. jula 1925. godine, a debi na filmu je imala malom ulogom u Chaplinovom filmu Modern Times (1936).

Izvor: Agencije