Preminula djevojčica čija je fotografija potresla svijet

Ovo dijete je preminulo od pothranjenosti u izbjegličkom kampu na sjeveru Jemena, kazala je njena porodica za Times (Twitter)

Amal Hussain, sedmogodišnja djevojčica čija je fotografija u New York Timesu prošle sedmice privukla pažnju svijeta prema hiljadama djece koja pate od užasnih posljedica jemenskog rata, preminula je, objavio je ovaj list.

Ovo dijete je preminulo od pothranjenosti u izbjegličkom kampu na sjeveru Jemena, kazala je njena porodica za Times.

„Moje srce je slomljeno. Amal se uvijek smiješila. Sada sam zabrinuta za preostalu djecu“, kazala je Mariam Ali, majka preminule djevojčice.

Times je također citirao Mekkiu Mahdi, doktoricu iz Jemena koja je liječila djevojčicu kratko prije smrti, a koja je kazala: „Imamo mnogo ovakvih slučajeva“.

Fotografija Tylera Hicksa, dobitnika Pulitzerove nagrada, na kojoj se vidi mršava djevojčica kako leži na krevetu u pokretnoj klinici UNICEF-a u Aslamu, pogodila je osjećaje ljude širom svijeta i izazvala reakcije zbog krize koju UN naziva najgorom na svijetu.

On je za jedan radioprogram ranije ove sedmice kazao kako je fotografiranje Amal bilo „teško“ i „srceparajuće“, ali i „važno“.

„Ona zaista sumira koliko je tragična situacija i koliko je zaista teško sa pothranjenošću i glađu u Jemenu“, naveo je Hicks.

Saudijska intervencija

Jemen, najsiromašniju državu arapskog svijeta, potresa razarujući rat od septembra 2014. godine kada je pobunjenički pokret Husi osvojio prijestolnicu Sanaau i svrgnuo predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija i njegovu međunarodno priznatu Vladu.

Zabrinuti zbog jačanja Husa, za koje je Rijad vjerovao da ih podržava regionalni rival Iran, Saudijska Arabija i UAE pokrenuli su intervenciju 2015. godine u obliku velikih zračnih udara kako bi se vratila Hadijeva Vlada.

Najviše posljedica osjetili su civili, uključujući djecu, tokom sukoba koji je odnio najmanje 10.000 života od početka intervencije, navodi UN. Ta cifra odavno nije osvježena i sigurno je daleko veća. Prema nekim procjenama, ubijeno je 56.000 žitelja Jemena.

Izvor: Al Jazeera i agencije