Preminula glumica Jelena Jovanović-Žigon

Dobitnica je nagrade 'Zlatni prsten' za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. godine (Tanjug)

Glumica Jelena Jovanović-Žigon preminula je nakon iznenadne i kratke bolesti u 85. godini, potvrdila je agenciji Tanjug porodica te glumice iz Srbije.

Ona je preminula jučer, u utorak, dodaje agencija. Rođena je 3. novembra 1933. godine.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju Prvi građanin male varoši, Moja strana sveta, Jutro, Divlje seme, Sudar na paralelama, Kapetan Leši,…

U Australiji je snimila filmove Obećana žena i The Picture Show Man, a u seriji o Winnetouu igrala je s poznatim holivudskim glumcem Stewartom Grangerom.

Kod publike na Balkanu najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u serijalu Žikina dinastija, gdje je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Dramatizacija poezije

Dobitnica je nagrade “Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. godine.

U martu je na Međunarodnom forumu “Zlatni vitez” u Rusiji dobila nagradu za životno djelo “Sergej Bondarčuk”.

Dramatizirala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenarij scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla govoriti puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pjesmu.

Izvor: Agencije