Preminula glumica Mira Stupica

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, Mira Stupica je prepričala u knjizi 'Šaka soli' (Tanjug)

Glumica Mira Stupica preminula je noćas u Beogradu u 93. godini života, prenijeli su beogradski mediji.

Rođena je kao Miroslava Todorović 1923. godine u Gnjilanu na Kosovu, gdje su joj roditelji predavali u gimnaziji.

Bila je prva od četvero djece, ali su njena dva mlađa brata, Predrag i Zoran, umrli kao mališani.

Nekoliko godina potom je rođen i treći brat – Bora, koji je kasnije također postao glumac.

Brojne nagrade i priznanja

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pa sve do teatara Pariza i Moskve, tokom duge i bogate karijere nizala je brojne uloge.

Igrala je u svim žanrovima, od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara.

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u predstavama koje je režirao Bojan Stupica, njezin životni partner, tokom dvije decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a među njima su najznačajniji Dobričin prsten, Statueta “Joakim Vujić”, nagrada “Pavle Vuisić”, priznanje na festivalu “Dani Zorana Radmilovića”…

Na velikom platnu debitirala je u ekranizaciji romana Bakonja fra Brne početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima Jara gospoda, U mreži, Stojan Mutikaša, Hanka, Delije, Krvava bajka, Doručak s đavolom…

Karijera duga 60 godina

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se njena “Kika Bibić” iz Bukvara, zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili, podsjećaju beogradski mediji.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali i velikih gubitaka, sabrala je u knjigu Šaka soli, koja je imala nekoliko izdanja.

U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu prošle godine, na Danu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a povodom njenog prošlog rođendana Večernje novosti su ekskluzivno štampale neobjavljena sjećanja na umjetničkog i životnog partnera Bojana Stupicu.

Izvor: Agencije