Preminula mučena i silovana Ukrajinka

Makar je iz bolničkog kreveta poručila da njene napadače treba strijeljati (AP)

Oksana Makar (18), Ukrajinka čije je silovanje i pokušaj ubistva šokiralo zemlju, preminula je u četvrtak poslije dvosedmične borbe za život, saopćili su zvaničnici Ministarstva zdravstva.

Tužitelji su rekli da su djevojku devetog marta u gradu Mikolajv silovala trojica muškaraca, koji su je zatim pokušali udaviti. Nakon toga su je zapalili.

Zvaničnici u gradu Donjetsk, na istoku Ukrajine, gdje je djevojka liječena, izjavili su da je ona podlegla ranama od opekotina i povreda na plućima.

Poruka napadačima

Oksana Makar je pretrpjela opekotine četvrtog stepena na više od 50 posto površine tijela, zbog čega su joj ljekari morali amputirati ruku i stopala.

Nakon operacije je došla svijesti, a njena majka Tatjana Surovickaja snimila je Oksanu, koja je poručila da je živa i da će živjeti.

Oksana je ispričala istražiteljima o detaljima užasnog događaja, a na videosnimku, koji je na YouTube postavila njena majka, iz bolničke postelje poručila je kako želi da njeni mučitelji budu strijeljani.

Sinovi funkcionera

Dvojica optuženih, sin predsjednika regionalne uprave Maksim Prisjažnjuk (23) i sin regionalnog javnog tužioca Artjom Pogosijan (21), devetog marta su pozvali Makarovu u stan zajedničkog prijatelja Krasnošeka.

Tu su je, kako optužba tvrdi, silovali, pokušali zadaviti, a zatim je zamotali u čaršaf, bacili u jarak na gradilištu i zapalili.

Trojica osumnjičenih su nakon zločina uhapšena, ali dvojica su već istog dana puštena na slobodu zbog nedostatka dokaza, što je izazvalo erupciju gnjeva u zemlji.

Predsjednik Viktor Janukovič naredio je javnom tužiocu da preispita slučaj, te su 13. marta dvojica oslobođenih ponovno uhapšena i, zajedno sa trećim osumnjičenim, optužena za pokušaj ubistva.

Izvor: Agencije