Preminula pjevačica Lola Novaković

Zorana - Lola Novaković je nizala uspjehe na festivalima po Jugoslaviji (Screenshot)

Poznata jugoslavenska i srpska pjevačica Zorana – Lola Novaković preminula je u 81. godini.

Lola Novaković rođena je 1935. godine u Beogradu i bila je jedna od najpopularnijih pjevačica tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u tadašnjoj Jugoslaviji.

Njena izuzetna, uvjerljiva i emotivna interpretacija, baršunast glas, nezaboravni sjaj u očima osvajali su publiku širom Jugoslavije, ali i Europe, Bliskog istoka, Japana, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Kao predstavnica Jugoslavije, 1962. godine je s kompozicijom Ne pali svetla u sumrak osvojila četvrto mjesto na Pjesmi Eurovizije.

Koncert rasprodala za dva sata

Počela je pjevati u rodnom Beogradu pedesetih godina prošlog stoljeća i odmah se izdvojila svojom pojavom i specifičnim, melodičnim, toplim glasom.

Lola je službeno počela karijeru 1957. godine, kada je primljena u Radio Beograd, kao stalna vokalna solistica, i iste godine je sa zapaženim uspjehom branila državne boje na sajmu u Leipzigu.

Tada je snimila prvu ploču za diskografsku kuću DEKA s pjesmama Alisa u zemlji čuda i kubanskim hitom Babalu na španjolskom jeziku.

Ime Lole Novaković počinje se pojavljivati na prvim stranicama beogradskih listova, koji bilježe njene uspjehe u Baselu, Berlinu, Dresdenu, Pragu, Varšavi, a 1958. godine je otišla u Libanon, gdje je, neplanirano, ostala godinu i pol dana.

Mučena nostalgijom, vratila se u svoju zemlju i 1960. godine zakazala koncert u Domu sindikata, tada najvećoj koncertnoj dvorani.

To je bio prvi solistički koncert u Jugoslaviji, a karte su bile rasprodane za dva sata.

Nizala je uspjehe na festivalima po Jugoslaviji, a bila je i prvi domaći umjetnik koji je gostovao u Rusiji.

Na Zagrebačkom festivalu početkom 1962. godine Lola Novaković je otpjevala Ti nisi došao.

Aplauz 10 minuta

Pred publikom i TV kamerama, svladana emocijama, usred pjesme se rasplakala, što je publiku toliko impresioniralo da je dobila aplauz koji je trajao 10 minuta.

Taj je aplauz ostao zabilježen kao najdulji aplauz na domaćoj sceni.

Godine 1963. otišla je na šestomjesečnu turneju po Japanu, gdje je nastupala po svim japanskim gradovima i u mnogobrojnim televizijskim emisijama.

Na međunarodnom festivalu “Roma canta”, koji je održan u Rimu 1964. godine, u jakoj konkurenciji 14 pjevača, Lola nadmoćno pobjeđuje pjesmom Ulica četiri fontane i tu pobjedu je smatrala najdražom u karijeri.

Udajom za estradnog umjetnika Dragana Antića, Lola Novaković je godinama bila meta domaće “žute štampe”.

Umorna od izmišljanja novinara, koji su je u jednom momentu čak proglasili tajnim agentom američke Centralne obavještajne službe, a drugom prilikom objavili vijest da je navodno u ruskom zatvoru, zasićena domaćim festivalima, Lola Novaković se sredinom sedamdesetih povukla sa scene.

Iza sebe je ostavila oko 500 tonskih zapisa svojih pjesama.

Izvor: Agencije