Oglasi

Preminuo američki general Schwarzkopf

Norman Schwarzkopf, koji je predvodio koalicijske snage u Zaljevskom ratu u Kuvajtu 1991. godine, preminuo u Tampi.
Generala Schwarzkopfa (lijevo) zvali su Jurišajući Norman, zbog njegovog temperamentaAFP

Penzionirani general američke vojske Norman Schwarzkopf Jr. (78), bivši zapovjednik Glavnog štaba i koalicijskih snaga za vrijeme Zaljevskog rata 1991. preminuo je u svom domu Tampi.

Za sada nije poznat uzrok smrti ovog bivšeg vijetnamskog veterana i generala s četiri zvjezdice.

"Stormin' Norman" ili Jurišajući Norman, kako je glasio njegov nadimak, proslavio se za vrijeme Zaljevskog rata kada je zapovijedao sa više od 500.000 američkih i 200.000 savezničkih vojnika i za šest sedmica izbacio iračku vojsku iz Kuvajta, pod savezničku kontrolu stavio veliki dio iračkog teritorija i prisilio Iračane na prihvaćanje savezničkih uvjeta primirja.

"Amerika je izgubila velikog rodoljuba i jednog od najvećih vojnih umova svoje generacije," poručio je bivši američki predsjednik George H.W. Bush iz bolnice u Houstonu gdje se nalazi od kraja novembra zbog liječenja bronhitisa.

'Vojni div'

Oglasio se i američki ministar odbrane Leon Panetta poručivši kako je "Schwarzkopf bio jedan od velikih vojnih divova 20. stoljeća".

General Schwarzkopf se iz rata vratio kao heroj.

Nagađalo se kako bi se mogao uključiti u politiku, međutim napisao je autobiografiju pod naslovom It Doesn't Take a Hero i radio je kao vojni analitičar.

Bio je i glasnogovornik udruženja za borbu protiv raka prostate od kojeg je obolio 1993. godine, ali se uspješno izliječio.

Kao vojnik borio se u Vijetnamu i Grenadi, a tokom vojne karijere odlikovan je sa tri Srebrne i tri Bronzane Zvijezde za hrabrost i dva Purple Hearts za ranjavanje u Vijetnamu.

Izvor: Agencije