Preminuo bh. novinar Budo Vukobrat

Vukobrat je postao dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Skoplja 1994, a pet godina kasnije prešao je u Biro RSE u Sarajevu (Midhat Poturovi?/RFE/RL)

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva i dugogodišnji novinar Radija Slobodna Evropa Budo Vukobrat preminuo je u utorak u Sarajevu u 69. godini. 

Rođen je 1948. godine u Bosanskoj Gradišci, a završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, piše Slobodna Evropa.

Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine kao reporter na Televiziji Sarajevo. Do 1993. godine u ovoj TV-kući prošao je sve profesionalne faze, od novinara-saradnika do samostalnog urednika-komentatora.

Gledaoci ga najviše pamte kao urednika Dnevnika, a uređivao je i specijalizirane magazinske emisije iz političkog života i kulture.

Aktivan u radu novinarskih udruženja

Godine 1993. postao je dopisnik Radio Broda i Nove Makedonije iz Sarajeva. Objavljivao je tekstove u beogradskom magazinu Vreme i skopskom Aktuelu.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Skoplja postao je godinu kasnije, a 1999. prešao je u Biro RSE u Sarajevu.

Otad je u programima Radija Slobodna Evropa bio svakodnevno angažiran na novinarskim i uredničkim poslovima radioemisija i magazina TV Liberty. Bio je aktivan u radu novinarskih udruženja i projektima koji su afirmirali profesionalne i etičke standarde u novinarstvu.

Izvor: Agencije