Preminuo bivši premijer Kosova Bajram Rexhepi

Rexhepi je bio i bivši potpredsjednik Demokratske partije Kosova (EPA)

Bivši premijer Kosova i bivši potpredsjednik Demokratske partije Kosova, Bajram Rexhepi preminuo je poslije duže bolesti u bolnici u Turskoj.

Smrt Rexhepija potvrdila njegova porodica. Rexhepi je bio u komi od aprila, kada je doživio moždani udar, podsjeća agencija Anadolija.

Bajram Rexhepi je rođen u Mitrovici 3. juna 1954. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Prištini 1979, a postdiplomske studije završio je u Zagrebu 1985. godine. Radio je kao opšti hirurg u regionalnoj bolnici u Mitrovici do 1990. godine.

Tokom rata na Kosovu 1999. Rexhepi se pridružio Oslobodilačkoj vojsci Kosova gdje je služio kao ljekar. Nakon rata, kao član Demokratske partije Kosova postaje predsjednik opštine Mitrovica, a potom i prvi kosovski premijer u vladi široke koalicije. Kasnije je bio i ministar unutrašnjih poslova.

Veseli: Veliki gubitak za Kosovo

Na pretposljednjim parlamentarnim izborima 2014. nije se našao na izbornoj listi svoje partije i vratio se ljekarskoj profesiji.

Vijest o smrti Rexhepija na svom Twitter nalogu potvrdio je i kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji je tom prilikom uputio saučešće Rexhepijevoj porodici.

 Izraze saučešća povodom Rexhepijeve smrti uputio je Kadri Veseli, predsjednik Demokratske partije Kosova.

“Riječ je o velikom gubitku za zemlju. Njegov doprinos Kosovu je bio veliki i narod Kosova će se Bajrama sjećati kao velikog i odgovornog radnika”, naveo je Veseli.

I bivša predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga uputila je saučešće porodici Rexhepi riječima: “Vaš gubitak, gubitak je i za sve nas”.

Izvor: Agencije