Preminuo dramski pisac Goran Stefanovski

S mlađim bratom Vlatkom, Goran Stefanovski pripada prvom makedonskom kulturnom naraštaju (Facebook)

Istaknuti makedonski dramski pisac Goran Stefanovski iznenada je preminuo u 66. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Scenarist, sveučilišni profesor i akademik Goran Stefanovski smatran je jednim od začetnika makedonskog postmodernizma.

Studij književnosti i anglistike završio je u Skoplju, a dramaturgiju u Beogradu, magistriravši s tezom o Beckettu.

S mlađim bratom, glazbenikom Vlatkom, pripada prvom makedonskom kulturnom naraštaju formiranom u društvenim uvjetima emancipirane nacije, generaciji koja se na solidnim stečevinama institucijske i kreativne zalihe iz herojskog razdoblja modernizacije odlično snalazi u opkoračivanju poetoloških i drugih granica.

Dvostruki dobitnik Sterijine nagrade

Autor više od 30 televizijskih drama i serija, libreta, jednočinki i kazališnih dramskih tekstova prevedenih na 17 jezika i izvođenih diljem svijeta, Stefanovski je tematski zaokupljen odnosom dobra i zla, obiteljskim, društvenim i moralnim propadanjem unutar šireg vremenskog raspona, te resemantizacijom mitskih elemenata tradicijske kulture i tema iz usmene narodne književnosti.

Pamti se ponajviše po drami Divlje meso (1979), smatranoj klasikom južnoslavenske dramaturgije, ali recentnije i po komadu Odisej, premijerno postavljenom 2012. godine na Brijunima, u sklopu programa Kazališta Ulysses.

Ističu mu se još i drame Let u mjestu, Duplo dno te Tetovirane duše, Hotel Europa, Bakanalije i druge.

Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade.

Više od 20 godina živio je i radio u Velikoj Britaniji, gdje je predavao dramaturgiju na sveučilištu Canterbury Christ Church University.

Prerani odlazak znamenitog autora

Stefanovski je bio jedan od gostiju ovogodišnjeg Sajma knjige u Puli, gdje je trebao doputovati u srijedu radi promocije knjige Odisej i druge drame, prve knjige te vrste na hrvatskom jeziku, priređene i tiskane ekskluzivno za Sajam.

“Nažalost, kratka i teška bolest uskratila nam je priliku i radost zamijenila tugom zbog preranog odlaska znamenitog autora čije su drame još od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazivale razliku između dobrog i izvrsnog kazališta”, prioćili su iz organizacije Sajma.

“Sa(n)jam knjige u Istri izražava duboku sućut obitelji i prijateljima, ali i svim kulturama, počevši od makedonske, u kojima je Stefanovski – jer veliki umjetnici pripadaju svima, od onih iz kojih potiču do onih koje ih prepoznaju – bio važan, a takvih je nemali broj. Neki su gubici nenadoknadivi. Upravo takav je i odlazak Gorana Stefanovskog”, poručili su.

Izvor: Agencije