Preminuo Garry Marshall, reditelj filma ‘Zgodna žena’

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Garry Marshall (desno) bio je kultni televizijski autor (Reuters)

Američki filmski redatelj, producent i scenarist Garry Marshall, poznat po filmovima Zgodna žena i Princezini dnevnici, umro je u utorak u 81. godini, izvještava Variety.

Marshall je umro u bolnici u Burbanku, u Kaliforniji, od komplikacija s upalom pluća, koje su uslijedile nakon srčanog udara, rekla je njegova glasnogovornica Michelle Bega za USA Today.

Autor je dvije televizijske serije koje su imale ogromnu popularnost u SAD-u.

Porodica pozorišnih umjetnika

Serija Čudan par počela se prikazivati 1970. godine, a snimana je pet godina.

Sretni dani počeli su se prikazivati na ABC-u 1974. godine i prikazivali su se deset godina.

Najpoznatija Marshallova filmska ostvarenja su Zgodna žena (1990) i Odbjegla nevjesta (1999, oba s Juliom Roberts u glavnim ulogama), dva nastavka Princezinih dnevnika (2001. i 2004.) te najnoviji Majčin dan.

Zgodna žena, velika filmska uspješnica s Juliom Roberts i Richardom Gereom, zaradila je 463 miliona dolara.

Julia Roberts je za tu ulogu nominirana za Oscara za najbolju glumicu, a film je nominiran za Zlatni globus u kategoriji za najbolju filmsku komediju.

Marshall je rođen u Bronxu, u porodici pozorišnih umjetnika i filmskih producenata.

U Hollywood je došao kao dvadesetogodišnjak i u filmskom poslu se probijao kao ko-scenarist i scenarist.

‘Kralj komedije’

Nakon uspjeha koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća ostvario kao reditelj i producent televizijskih serija, filmski redateljski debi imao je 1982. godine filmom Zaljubljeni doktori, koji je producirao Jerry Bruckheimer, danas poznat kao producent serijala Pirati sa Kariba.

USA Today, povodom Marshallove smrti, piše kako je umro istinski kralj komedije i čovjek kojega je cijeli Hollywood volio.

Iza Marshalla je ostala bogata televizijska i filmska zaostavština, a njegov opus temelj je moderne američke pop kulture, navodi ovaj list.

Izvor: Agencije