Preminuo haški optuženik Goran Hadžić

Goran Hadžić je bio na privremenoj slobodi zbog teškog zdravstvenog stanja, jer mu je dijagnosticiran tumor na mozgu (Arhiva)

Haški optuženik i bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine Goran Hadžić preminuo je u utorak u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, potvrđeno je iz tog centra za agenciju Tanjug.

“Posle teške bolesti, danas je u KCV-u preminuo Goran Hadžić…”, saopćeno je iz KCV-a.

Hadžić je pušten iz Haškog tribunala zbog teške bolesti.

Kako je Tanjugu rečeno u KCV-u, njegovo zdravstveno stanje se u posljednja dva mjeseca značajno pogoršalo te je često bio u Institutu u Sremskoj Kamenici i u KCV-u.

Sredinom maja je Tužiteljstvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju zatražilo i formalno obustavljanje postupka protiv Hadžića, tvrdeći kako je je proces “faktično već obustavljen i kompromitiran”, iako je suđenje prekinuto na neodređeno vrijeme.

Tužitelji su smatrali kako je sudsko vijeće kompromitiralo integritet procesa kada je usvojilo Hadžićev zahtjev za kontakt s određenim brojem svjedoka odbrane koji još nisu saslušani na suđenju.

Tumor na mozgu

Također su naveli kako je sudsko vijeće odlučilo proces prekinuti na neodređeno vrijeme, iako je Žalbeno vijeće naložilo nastavak ili obustavu suđenja s obzirom na stadij Hadžićeve bolesti.

Prethodno je i Hadžićeva odbrana tražila okončanje postupka ili zaustavljanje suđenja zbog teškog zdravstvenog stanja optuženika.

Hadžić je bio na privremenoj slobodi zbog teškog zdravstvenog stanja, jer mu je dijagnosticiran tumor na mozgu, a suđenje mu je prekinuto još u jesen 2014. godine.

Optužnicom se teretio za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u razdoblju od 1991. do 1993. godine na području istočne Slavonije i Knina.

Izvor: Al Jazeera i agencije