Preminuo hrvatski general Petar Stipetić

Za aktivno učešće u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske Petar Stipetić dobio je brojna odlikovanja (Patrik Macek / PIXSELL)

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić, preminuo je u srijedu u Zagrebu, potvrđeno je iz Ministarstva obrane.

Petar Stipetić je rođen 24. oktobra 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske bivše Jugoslavenske narodne armije.

Na poziv hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u septembru, 1991. godine Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obavljao najviše zapovjedne dužnosti – zamjenik načelnika Zapovjedništva Zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb.

Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Penzioniran 2002. godine

General Stipetić je bio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a sa te dužnosti penzioniran je u činu štabskog generala.

Za aktivno učestvovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja – Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Izvor: Agencije