Preminuo Johnny Hallyday, ‘francuski Elvis’

Hallyday je tokom dugogodišnje karijere prodao više od 100 miliona ploča (EPA)

Johnny Hallyday, pjevač poznat pod nazivom “francuski Elvis” i koji je popularizirao rokenrol u toj zemlji, umro je u 74. godini nakon borbe s rakom pluća, izvijestila je njegova supruga Laeticia Hallyday.

“Johnny Hallyday napustio nas je. Pišem ove riječi ne vjerujući. Ipak, istina je. Moj muškarac više nije s nama”, izjavila je Laeticia Hallyday.

Iz Ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona saopćeno je da je Hallyday više od 50 godina bio blistava ikona, prenosi Hina.

Pripremao novi album i turneju

Hallyday je tokom dugogodišnje karijere prodao više od 100 miliona ploča, a njegov hrapavi glas donio mu je vojsku sljedbenika u Francuskoj i drugdje u frankofonskom svijetu.

Prvu ploču izdao je 1959, a prošlog mjeseca, tokom priprema novog albuma i turneje, objavljene su vijesti o njegovom liječenju u pariskoj bolnici zbog poteškoća s disanjem.

Johnny Hallyday rođen je kao Jean-Philippe Smet u Parizu 15. juna 1943. Izuzetno popularan postao je 1960-ih, kad je, kao francuska verzija Elvisa Presleyja, bio i ostao najveći izvođač rokenrola u Francuskoj izvodeći na francuskom jeziku najpoznatije hitove američkih pjevača.

Izvor: Agencije