Preminuo legendarni Eusebio

Portugalska nogometna legenda Eusebio preminuo je u noći sa subote na nedjelju u Lisabonu u 71. godini, objavila je portugalska novinska agencija Lusa.

Eusebio da Silva Ferreira je preminuo od posljedica kardiorespiratornog zastoja u 4:30 sati, objavljeno je na službenim stranicama njegovog bivšeg kluba Benfica. Prije toga je bio hospitaliziran u više navrata zbog različitih zdravstvenih problema.

Krajem juna 2012. primljen je u bolnicu zbog moždanog udara, ali je pušten desetak dana kasnije.

Na internetskoj stranici Benfice je objavljeno da će Eusebio biti sahranjen u ponedjeljak u Lisabonu.

Prema želji jednog od najboljih igrača u historiji nogometa, prije sahrane njegov kovčeg biće pronijet ispred tribina Benficinog “Stadiona svjetlosti”, gdje će navijači moći da mu odaju počast.

Širom sveta popularni Crni panter biće potom sahranjen na lisabonskom groblju Lumiar u 17 sati.

Bivši portugalski nogometni reprezentativac, porijeklom iz Mozambika, karijeru je počeo graditi sa 19 godina u Benfici s kojom je osvojio Kup prvaka 1962.

Tokom karijere je postigao 733 golova i dva puta je bio najbolji evropski strijelac (1967/68. i 1972/73.).

‘Crni panter’

S nadimkom Crni panter, također je s portugalskom reprezentacijom zauzeo treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1966. na kojem je bio i najbolji strijelac s devet golova.

Za reprezentaciju je postigao rekordnih 41 gol u 64 utakmica i taj je rekord tek 2005. srušio Pedro Pauleta.

Kako mu autoritarni režim Antonia Salazara nije dopuštao da potpiše ugovor s nekim stranim klubom, on je s Benficom osvojio 11 naslova portugalskog prvaka i pet portugalskih kupova.

Godine 1965. dodijeljena mu je Zlatna lopta i Eusebio je postao prvi crni nogometaš kojem nje pripala ta nagrada. Dva puta je bio proglašavan najboljim evropskim nogometašem.

Eusebio je napustio Benficu 1975, a u mirovinu je otišao tri godine kasnije nakon kratkih angažmana u nekim američkim i manjim evropskim klubovima.

Postao je ambasador Benfice i Portugalskog nogometnog saveza.

Odavanje počasti

Nogometaši i treneri širom svijeta odali su počast jednom od najboljih igrača svih vremena.

Menadžer Chelseaja Jose Mourinho istakao je da je Eusebio bio jedan od velikana Portugala.

“Eusebio je besmrtan. Svi znamo kakav je doprinos dao nogometu, posebno portugalskom. Nije bio samo velika inspiracija, već i važna ličnost u poštovanju vrijednosti, načela i shvatanju nogometa, čak i poslije igračke karijere”, rekao je Mourinho za nacionalnu televiziju.

Smrt legendarnog Eusebija pogodila je i kapitena nogometne reprezentacije Portugala i zvijezdu madridskog Reala, Cristiana Ronalda.

“Počivaj u miru, vječni Eusebio”, napisao je Ronaldo na svom Facebook profilu.

Saučešće porodici Eusebio, Benfici i cjelokupnom portugalskom nogometu uputili su i čelnici madridskog Reala.

“Poštovanje prema čovjeku koji je toliko značio igri koju volimo. Eusebio, jedan od najvećih svih vremena, sada može da počiva u miru”, napisao je belgijski reprezentativac Vincent Kompany na Twitteru.

U Portugalu je zbog smrti Eusebia proglašena trodnevna žalost.

Izvor: Al Jazeera i agencije