Preminuo Oliver Dragojević: Trag u beskraju

Oliver Dragojević je osvojio tridesetak Porina u različitim kategorijama (Wikipedia)

Jutros u pet sati u splitskoj bolnici preminuo je Oliver Dragojević, objavili su mediji u Hrvatskoj, a tužnu vijest potvrdila je i porodica. 

Velikan hrvatske muzičke scene preminuo je u 71. godini, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Dragojević se rodio u Splitu 7. decembra 1947. godine, a djetinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli, piše Jutarnji  list. 

Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pjesmicom ‘Baloni’, a dvije godine kasnije počeo se profesionalno baviti muzikom kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali.

Tokom karijere ostvario je niz uspjeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od rijetkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Veliki hitovi

Zauvijek će ostati zapamćen po svojim velikim hitovima kojima je osvajao festivalske nagrade i srca publike: Galeb i ja, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Nadalina (u duetu s Borisom Dvornikom), Piva klapa ispo’ volta, Karoca, navode mediji u Hrvatskoj.

Dragojević je, nakon što mu je dijagnosticirana bolest, 15. oktobra nastupio u HNK Split na koncertu punom emocija, što je bio i njegov zadnji nastup pred publikom uživo, ali nakon toga po savjetu doktora otkazao je nekoliko koncerata, uključujući i dva velika u Spaladium Areni.

Izvor: Agencije