Preminuo pisac Gabriel Garcia Marquez

Marquez je bio jedan od najpoznatijih i najvoljenijih pisaca Latinske Amerike (Reuters)

Poznati svjetski pisac Gabriel Garcia Marquez preminuo je u svojoj kući u Meksiku u 87. godini života.

Izvor blizak Marquezovoj porodici potvrdio je vijest o smrti Marqueza, koji je 31. marta hospitaliziran, kada mu je dijagnosticirana upala pluća, mokraćnih kanala i gubitak tečnosti u organizmu.

Nakon terapije otpušten je na kućno liječenje, piše Anadolija.

Marquez je kolumbijski pisac, novinar i analitičar, koji je zadnje tri decenije života proveo u Meksiku, a 1982. godine je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Poznat i kao Gabo, Marquez je rođen u Aracataci, u Kolumbiji, gradu koji je poslužio kao nadahnuće za “Macondo”, u kojem se događa radnja romana Sto godina samoće iz 1967. godine, epski roman o sedam generacija porodice Buendija, koji je prodan u više od 10 miliona primjeraka i osvojio mnogobrojne nagrade.

Najvoljeniji pisac Latinske Amerike

Nobelovu nagradu za književnost Marquez je dobio 1982. godine “za romane i kratke priče, u kojima kombiniranje fantastičnog i realnog stvara bogat svijet mašte koji odražava život i sukobe jednoga kontinenta”, obrazložio je tada Nobelov odbor.

Marquez se, također, smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma i to ponajprije zahvaljujući romanu Patrijarhova jesen.

Prva uspješna knjiga mu je bila Pukovniku nema ko da piše iz 1961. godine, a potom dolaze Pogreb velike mame, Jesen patrijarha, Ljubav u doba kolere i Hronika najavljene smrti te druga djela, koja su prevedena na brojne svjetske jezike.

Marquez je bio jedan od najpoznatijih i najvoljenijih pisaca Latinske Amerike, čije su se knjige prodavale u destinama miliona širom svijeta, ali je uprkos tome živio u veoma skromnim uvjetima.

Posljednji roman Živjeti da bi se pripovijedalo objavio je 2002. godine.

Trodnevna žalost

Predsjednik Kolumbije Manuel Santos naredio je trodnevnu nacionalnu žalost povodom smrti Gabriela Garcie Marqueza.

Šef države je naredio da zastave budu spuštene na pola koplja na svim javnim ustanovama.

“Nadamo se da će Kolumbijci učiniti isto u svojim kućama”, kazao je Santos u govoru koji je objavila televizija. 

Kolumbijski predsjednik je pozdravio djelo ovog pisca i njegov stil poznat po nazivu “magični realizam”.

“Za nas Kolumbijce Gabo nije izmislio magični realizam. On je njegov najveći ilustrator u zemlji koja sama po sebi predstavlja magični realizam, zemlji koja kombinira radost i bol, poeziju i sukobe”, rekao je Santos.

Kolumbijski predsjednik nije precizirao u svom govoru da li će pisac biti sahranjen u Meksiku ili u svojoj rodnoj zemlji.

Izvor: Agencije