Preminuo prvi predsjednik nezavisnog Alžira

Ben Bella dolazi u Alžir nakon proglašenja nezavisnosti 1962. godine (AFP)

Ahmed Ben Bella, prvi predsjednik nezavisnog Alžira, umro je u srijedu u 95. godini, javila je alžirska agencija APS pozivajući se na članove njegove porodice.

Ben Bella, koji je bio predsjednik od 1962. do 1965. godine, umro je u svom porodičnom domu u Alžiru, naveo je isti izvor.

Nije objavljeno koji je uzrok smrti, ali je bivši predsjednik dva puta bio primljen u vojnu bolnicu Ain Naadja zbog problema sa disanjem.

„Danas smo izgubili jednog od najhrabrijih lidera modernog Alžira“, rekao je alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika te najavio osam dana žalosti u zemlji.

Tijelo Ben Belle bit će izloženo u Narodnoj palati u četvrtak, a sahrana bi se trebala održati u petak, javili su državni mediji.

Borba za nezavisnost

Ben Bella, simbol globalnog antikolonijalnog pokreta, rođen je 1961. godine u porodici seljaka koji su živjeli na granici između Alžira i Maroka. Francuskoj vojsci se pridružio kao tinejdžer, a u tom periodu je igrao za francuskog prvoligaša Olympique iz Marseilla.

Borio se u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata i osvojio je pet francuskih ordena.

Protiv francuske vlasti se okrenuo nakon rata, te je uhapšen 1951. godine, da bi potom pobjegao iz zatvora u Kairo dvije godine kasnije.  

U Egiptu je bio jedan od kreatora pobune 1954, kojom je počeo alžirski rat za nezavisnost.

Kao prvi predsjednik nove nacije vladao je tri godine, kada ga je svrgnuo pukovnik Houari Boumedienne, šef vojske.

Sve do Boumediennove smrti 13 godina kasnije, Ben Bellino ime nije se smjelo spominjati u alžirskim državnim medijima.

Iz pritvora u kojem je bio više od deset godina bez suđenja, oslobodio ga je Boumediennov nasljednik Chadli Bendje, a zatim je živio u izgnanstvu u Švicarskoj od 1981.

U Alžir se vratio 1997. godine, kada je zabranjeno djelovanje njegove partije, ali je nastavio živjeti u zemlji, često kritizirajući vladinu politiku.

Izvor: Agencije