Preminuo Stan Lee, tvorac velikog broja strip-junaka

Stan Lee: Nekada sam mislio da ono što radim nije baš važno (EPA)

Stan Lee, svjetski poznati pisac, urednik i izdavač Marvel Comicsa te osoba koja stoji iza nastanka brojnih junaka koje vole ljubitelji stripova širom svijeta, preminuo je u 95. godini, objavili su američki mediji.

Lee je bio tvorac ili jedan od tvoraca strip junaka kao što su Spiderman, X-Men, Black Panther, Iron Man, Fantastična Četvorka, Nevjerojatni Hulk, Daredevil i mnogi drugi, a s ovim poslom počeo je još 1939. godine.

Preminuo je u ponedjeljak ujutro u Los Angelesu, prenose američki mediji i agencije.

Kroz samostalni rad i stalnu saradnju s umjetnicima i piscima kao što su Jack Kirby, Steve Ditko i drugi, Lee je “ispalio” Marvel u zvjezdane visine, odnosno od malog poslovnog projekta napravio je najvećeg izdavača stripova na svijetu, a potom i multimedijalnog diva.

Siromašni sin imigranta

“Nekada sam mislio da ono što radim nije baš važno. Ljudi prave mostove, vode medicinska istraživanja, a ja pravim priče o izmišljenim ljudima, koji rade nevjerovatne, lude stvari i nose kostime. No, valjda sam sada shvatio kako zabavu ne treba olako odbacivati”, kazao je 2014. godine za Chicago Tribune.

Rođen kao Stanley Martin Lieber 28. decembra 1922. godine, odrastao je u siromaštvu u Washington Heightsu, gdje je radio njegov otac, imigrant iz Rumunije, kao tekstilni radnik.

Lee je 1939. godine počeo raditi kao potrčko u preteči Marvela – Timely Comicsu.

Dvije godine kasnije je napisao priču od dvije stranice za treći broj Kapetana Amerike (Captain America) i tada se prvi put potpisao kao Stan Lee.

Izvor: Agencije